Tim Cook je zapisal, da se ne označuje za aktivista. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Tim Cook je zapisal, da se ne označuje za aktivista. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

"Že leta ne skrivam svoje spolne usmerjenosti. To, da sem gej, vedo številni kolegi na Applu in ne vpliva na njihov odnos do mene. Seveda imam srečo, da delam v podjetju, ki ceni kreativnost in inovativnost in se zaveda pomena, da lahko posameznik uspeva le, če drugi sprejmejo njegovo drugačnost. Vsi nimajo te sreče," je zapisal v objavi na finančnem portalu Bloomberg.

Priznal je tudi, da pravzaprav svoje spolne usmerjenosti ni nikoli zanikal, a je tudi ni izobešal na veliki zvon. "Zato naj bo jasno: ponosen sem, da sem gej, in menim, da je biti gej eno izmed večjih daril, ki mi jih je podaril Bog." Zaradi svoje spolne usmerjenosti je dobil tudi izostren občutek za težave manjšin v družbi. "Postal sem bolj empatičen, kar je moje življenje obogatilo. Čeprav je bilo včasih neprijetno, sem dobil samozavest, da sledim svoji poti in se dvignem nad težave in fanatizem."

Omejitve še vedno obstajajo
Dodal je, da se je ameriška družba zelo spremenila, saj je ponekod dovoljena sklenitev zakonske zveze med istospolno usmerjenimi partnerji. "Javne osebnosti, ki so imele dovolj poguma, da so s priznanjem stopile iz množice, so pomagale spremeniti predstavo o homoseksualnosti in s tem naredile našo družbo strpnejšo. Še vedno pa v večini držav obstajajo zakoni, ki delodajalcem dovoljujejo, da odpustijo zaposlenega izključno na podlagi njegove spolne usmerjenosti."

"Nisem aktivist"
Tim Cook se ne označuje za aktivista: "Zavedam pa se, kaj vse sem pridobil, ker se je za isto idejo žrtvoval nekdo drug. Če bo torej nekdo slišal, da je predsednik uprave Appla gej, mu bo to morda pomagalo, da vendarle ni sam ali pa da navdihne druge ljudi, da vztrajajo pri enakopravnosti."

Priznal je, da odločitev o javnem razkritju ni bila lahka. "Apple je moje življenjsko delo in še naprej bom tako rekoč ves čas svojega življenja posvečal temu, da bom najboljši predsednik uprave. To si zaslužijo tako zaposleni kot tudi naši kupci, razvijalci, delničarji in drugi poslovni partnerji."