Primer Trayvona Martina je bil za Afroameričane kaplja čez rob. Foto: EPA
Primer Trayvona Martina je bil za Afroameričane kaplja čez rob. Foto: EPA
Obtoženi Michael Dunn in njegova žrtev. Foto: Reuters

temnopoltega najstnika in - Florida.
V času, ko se Američani množično zbirajo na shodih v podporo ubitemu 17-letnemu Trayvonu in v protest floridski "pravici", po kateri je bil njegov strelec, na pol belec in na pol Latinskoameričan George Zimmerman, oproščen uboja, so ZDA pozabile na skoraj identičen primer iz lanskega leta.
Novembra lani je 46-letni belopolti Dunn na bencinski črpalki polnil svoj rezervoar, ko se je mimo njega pripeljal avtomobil s štirimi mladimi fanti, iz njega pa je donela glasna glasba. Dunn jih je po lastnih besedah "lepo prosil", ali lahko malce stišajo radio, a so oni glasnost samo še povečali in mu "grozili".

Dunn je bil v tistem hipu prepričan, da je eden izmed njih skozi okno vanj uperil puško, zato je naglo potegnil pištolo iz svojega avtomobila in večkrat ustrelil. Pri tem je ubil 17-letnega Davisa.

Policija je pozneje ugotovila, da v vozilu mladeničev ni bilo strelnega orožja, Dunnovo dekle pa je povedalo, da je spil tri rumkole, a da se ji je zdelo, da je povsem sposoben voziti.

Sojenje Dunnu zaradi umora in trikratnega poskusa umora se začenja septembra.

Podobnosti med primeroma
A čeprav so podobnosti med primeroma Trayvona Martina in Jordana Davisa neverjetno velike, je bila samo Martinova zgodba tista, ki je pritegnila toliko pozornosti javnosti, sprožila proteste in predsednika Obamo tako presunila, da je izjavil, da bi bil Trayvon Martin lahko "on pred 35 leti". Davisova zgodba pa je javnost skoraj povsem zaobšla.

Pa čeprav sta se obe streljanji zgodili na Floridi, oba (svetlopolta) storilca pa sta se zagovarjala, da je šlo za samoobrambo, ker sta se zbala za svoje življenje. Oba primera tudi načenjata boleče vprašanje, ali sta moža prehitro streljala zaradi barve kože obeh neoboroženih fantov. Bi storila enako, če bi bila fanta belca? Bi porota odločila drugače, če bi bil Trayvon belec? Dunnovo sojenje bo najverjetneje vsa ta vprašanja znova načelo.
Pravica do samoobrambe
Dunnov odvetnik vztraja, da ni nobenih vzporednic med njegovo stranko in Zimmermanom. "To je naravnost smešno. Michael ni občan, ki je vzel pravico v svoje roke, ampak odličen računalniški programer," je povedal Robin Lemonidis za CNN. Odvetnik Davisovih John Phillips pa je priznal, da njegove stranke po Zimmermanovi oprostitvi "norijo zaradi pravice". A tudi on meni, da primera nista identična.

Davisova mati Lucia McBath pa upa, da pri sojenju ne bo toliko poudarka na barvi kože, ampak na t. i. zakonu Stand Your Ground, po katerem se posameznik lahko brani, če se čuti ogroženega. "Očitno je, da je Michael Dunn bel, Jordan pa črn. A bistvo tu je zakon Stand Your Ground. Ne bomo se osredotočili na raso, ker to tej državi prav nič ne pomaga."