Ljudje so po vsej državi izražali svoje nasprotovanje odločitvi porote na Floridi. Foto: Reuters
Ljudje so po vsej državi izražali svoje nasprotovanje odločitvi porote na Floridi. Foto: Reuters

Obama je že marca lani komentiral Zimmermanov primer, dejal je: "Če bi imel jaz sina, bi izgledal kot Trayvon".

Atlanta
Ljudje se na protestih sprašujejo, ali je bilo pravici zadoščeno. Foto: EPA

Obama je uboj 17-letnega Trayvona Martina označil kot tragedijo "ne samo za najstnikovo družino, za njegovo skupnost, ampak za celotne ZDA". Dodal je, da je primer sprožil močan čustven odziv, ki se bo verjetno še stopnjeval, a je ob tem poudaril, da so ZDA "država zakonov, kjer je porota odločila", in da je treba odločitev porote spoštovati.

Obama je dejal, da bi morali vsi Američani spoštovati poziv k nenasilju, ki ga je na protestnike naslovila Martinova družina, in se vprašati, kako v prihodnosti preprečiti podobne tragedije. "Vprašati bi se morali, ali delamo vse, kar je v naši moči, da zmanjšamo strelsko nasilje, ki vsak dan zahteva vse preveč življenj po državi. To je naloga za vse nas, državljane. To je način, kako se bomo spominjali Trayvona Martina," je še povedal Obama.

Ljudje po vsej državi izražali ogorčenje zaradi odločitve
V nedeljo so se Martina spomnili v številnih cerkvah po vsej državi, na ulicah več ameriških mest pa so bili v nedeljo množični protesti, kjer so protestniki opozarjali, da pravici ni bilo zadoščeno in da ima sodba močan rasni podton. Protesti so potekali v San Franciscu, Los Angelesu, Philadelphii, Chicagu, Washingtonu, Atlanti, Miamiju in drugod, v Oaklandu v Kaliforniji pa je jezna množica celo razbijala okna in uničevala avtomobile.

Policisti so še pred koncem sojenja izražali strah pred nemiri temnopoltih Američanov, če bo sodba oprostilna, tudi sicer pa je primer v ZDA zelo odmeval. Pozornost je pritegnil prav zaradi rasnega podtona, številne televizijske postaje pa so sojenje prenašale celo v živo.

29-letni George Zimmerman je februarja lani v predmestju Orlanda ubil neoboroženega temnopoltega najstnika. Zimmerman je takrat 17-letnega Trayvona Martina med prepirom ustrelil in ubil, ves čas pa je trdil, da je šlo za samoobrambo. Obtožnica ga je dolžila nenaklepnega umora, kar bi mu lahko prineslo dosmrtno kazen, a se je porota v Sanfordu na Floridi po treh tednih obravnave odločila, da ga oprosti.

Pozivi k civilni tožbi
Zagovorniki enakopravnosti, ki so sicer ogorčeni nad iztekom procesa, so ljudi pozvali k mirnim zborovanjem in nenasilju, do nedelje pa so zbrali več kot 350.000 podpisov pod zahtevo, naj ameriško pravosodno ministrstvo proti Zimmermanu vloži civilno tožbo zaradi kršenja državljanskih pravic ali zaradi zločina iz sovraštva. Z ministrstva so že sporočili, da že preiskujejo vse možnosti za civilno tožbo.

Obama je že marca lani komentiral Zimmermanov primer, dejal je: "Če bi imel jaz sina, bi izgledal kot Trayvon".

V ZDA protesti po oprostitvi Zimmermana
V ZDA protesti po oprostitvi Zimmermana