Tolokonikova naj bi bila zaprta do marca prihodnje leto. Foto: EPA
Tolokonikova naj bi bila zaprta do marca prihodnje leto. Foto: EPA

Njeno premestitev je potrdil ruski varuh človekovih pravic Vladimir Lukin, potem ko njeni svojci niso bili z njo v stiku že tri tedne. Lukin je ob sklicevanju na odgovorne pri ruskih zaporniških oblasteh in na pravosodnem ministrstvu sporočil, da je Tolokonikova prispela v pokrajino Krasnojarsk, kjer bo prestala preostanek kazni.

Tolokonikova in še ena članica Pussy Riot Marija Aljohina prestajata dveletno zaporno kazen zaradi provokativnega nastopa v moskovski katedrali proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Obe naj bi bili zaprti do marca 2014. Tretja članica skupine Jekaterina Samučevič je bila sicer prav tako obsojena, vendar ji je sodišče obsodbo pozneje spremenilo v pogojno kazen.

"Znosne razmere v kolonijah"
Trenutno je Tolokonikova v zaporniški bolnišnici, kamor so jo napotili na njeno željo. "Nekoliko pozneje bomo preverili njene razmere v zaporu. A v splošnem so zaporniške razmere v kolonijah v regiji povsem znosni," je dejal in dodal, da bodo svojce Tolokonikove o njeni novi lokaciji obvestili v prihodnjih dneh.

Že od 22. oktobra, ko je z gladovno stavko zahtevala premestitev iz kazenske kolonije v Mordoviji, namreč sorodniki zaprte članice pankovske skupine niso izvedeli o njej ničesar. V odprtem pismu se je Tolokonikova pritožila nad domnevno suženjskimi delovnimi razmerami v zaporu, poleg tega pa naj bi ji grozili s smrtjo.

Lukin je pojasnil, da so jo oblasti v od Moskve okoli 3.000 kilometrov oddaljeni Krasnojarsk premestile, ker ima 24-letnica uradno prebivališče prijavljeno v mestu Norilsk v tej pokrajini. Odločitev o premestitvi naj bi "prispevala k njeni ponovni socializaciji". V Moskvi sicer živita njen mož in hčerka.