Kenyatta označuje haaško sodišče za politično. Podobno menijo tudi v Afriški uniji, ki pravi, da sodišče
Kenyatta označuje haaško sodišče za politično. Podobno menijo tudi v Afriški uniji, ki pravi, da sodišče "lovi" Afričane zaradi njihove rase. Foto: EPA
Po volitvah leta 2007 je v nasilju umrlo 1.200 ljudi. Foto: EPA

Dodatne zamude v tem primeru bi bile "v nasprotju z interesi pravice", je odločilo sodišče. Kenyatta je sicer prvi državni voditelj, ki ga preganja ICC. Leta 2012 je bil uradno obtožen zločinov proti človeštvu, kar sicer zanika.

Tožilstvo je večkrat prosilo za več časa za pripravo. Kot pravi, je bilo več prič podkupljenih in ustrahovanih, kenijska vlada pa naj bi poleg tega zavrnila predajo dokumentov, ključnih za primer, poroča BBC. Zadnjo prošnjo tožilstva pa je sodišče zavrnilo.

Razlog za pregon povolilno nasilje
Tožilstvo Kenyatto obtožuje hujskanja k nasilju po spornih volitvah leta 2007, s čimer naj bi hotel zagotoviti zmago dotedanjega Mwaija Kibakija. Kenyatta naj bi bil po mnenju tožilstva "posredni sokrivec" etničnih pokolov leta 2007 in 2008, ko je bilo ubitih okoli 1.200 ljudi, 600.000 pa jih je bilo razseljenih.

Kenyatta je sicer predsednik postal po volitvah leta 2013, ko je zmagal s Kibakijevo podporo. Pregon zoper njega je izkoristil za nabiranje političnih točk s pomočjo nacionalizma. ICC je obtožil za vmešavanje v kenijske notranje zadeve in ga označil za političnega.

Postopek - zaradi podobnih obtožb - se vodi tudi zoper Kenyattovega namestnika Williama Ruta. Ruto je bil sicer Kenyattov nasprotnik leta 2007, obtožen pa je spodbujanja nasilja v podporo opozicijskemu voditelju Raili Odingi, tudi on zanika obtožbe.

Leta 2013 je sklenil zavezništvo s Kenyatto in si odprl pot do mesta namestnika predsednika.