Nizozemska vlada se želi znebiti slovesa dežele, kamor se predvsem Evropejci hodijo zakajat z marihuano. Foto: EPA
Nizozemska vlada se želi znebiti slovesa dežele, kamor se predvsem Evropejci hodijo zakajat z marihuano. Foto: EPA
Cannabis lekarna v Groningenu
Ponovna kriminalizacija "travce" se ne omenja. Nizozemci bodo še naprej lahko kupovali in uživali marihuano, ki ostaja dostopna bolnikom tudi pri lekarniškem zdravljenju. Foto: EPA

Tradicija dopuščanja mehkih drog na Nizozemskem ostaja, a samo še za državljane najbolj liberalne evropske države. Množičen obisk turistov Nizozemske, ki želijo predvsem zakonito kaditi marihuano, je v zadnjih letih spremenil javno in politično mnenje o tem vprašanju.

Amsterdam brez "coffe-shopov"?
Desnosredinska manjšinska vlada, ki je ravno ta teden zaradi preostrih varčevalnih ukrepov izgubila parlamentarno večino, je sprejela zakon, ki po vsej državi prepoveduje prodajo marihuane tujim državljanom. Protestniki v Amsterdamu sicer upajo na spremembo ozračja po septembrskih parlamentarnih volitvah, toda raziskave javnega mnenja so pokazale, da večina Nizozemcev podpira prepoved prodaje marihuane tujcem.

Pričakovano so se pritožili lastniki priljubljenih "coffe-shopov", v vsej državi jih je okoli 700, njihovo združenje pa je v pravnem boju podprlo tudi mesto Amsterdam, katerega po uradnih podatkih tretjina turistov obišče predvsem ali samo zaradi "coffe-shopov".

Marihuana samo dekriminalizirana, ne legalizirana
"To me bo stalo 90 odstotkov prihodka. To je zelo dober vzrok za nasprotovanje temu zakonu, hkrati pa naše stranke postavlja v zelo težaven položaj, saj zakaj bi se identificiral za nakup mamila, ki je še vedno nezakonito," je Michael Veling, predstavnik združenja lastnikov "coffe-shopov", je poudaril, da marihuna na Nizozemskem dejansko ni legalizirana, temveč samo dekriminalizirana.

Vzgoja in prodaja marihuane je vse strožje nadzirana, policija pa se vse pogosteje drži nenapisanega pravila, da lahko ima posameznik v lasti samo 5 gramov opojne trave.

Na jugu države zakon že začenja veljati
Po zavrnitvi ugovora na zakon bo v treh najužnejših nizozemskih pokrajinah prepoved prodaje marihuane tujcem začela veljati že 1. maja. V preostali državi pa bo prepoved začela veljati 1. januarja 2013.

Lani novembra, ko je bil omenjeni zakon sprejet, so med drugim močnejše vrste kanabisa razvrstilli v kategorijo močnejših mamil, ki so tudi na Nizozemskem prepovedane. Uzakonjena vsedržavna prepoved pa medtem velja že v številnih južnih nizozemskih mestih, a z izjemami za sosednje države. Na primer: v Maastrichtu lahko "travo" kupijo ob Nizozemcih tudi Belgijci in Nemci, a po novem zakonu le še do 1. maja.