Mnogi prebežniki se s severa Afrike podajo proti Evropi prek Sredozemskega morja. Foto: Reuters
Mnogi prebežniki se s severa Afrike podajo proti Evropi prek Sredozemskega morja. Foto: Reuters

Trgovina z ljudmi je zdaj najbolj dobičkonosen posel, je dejala tiskovna predstavnica Evropske agencije za nadzor zunanjih meja Frontex Izabella Cooper.

"Boj proti trgovini z ljudmi je absolutna prioriteta, ne le za Europol, temveč za vse države EU-ja," je poudaril vodja enote v Europolu za boj proti organiziranim kriminalnim združbam Robert Črepinko.

"Če je govor o vseh nezakonitih migracijah čez Evropo in se pri tem ne osredotočamo le na Sredozemlje, mislimo, da je v Evropi trenutno 30.000 tihotapcev z ljudmi," pojasnjuje Črepinko.

EU je julija v Sredozemlju začel pomorsko misijo proti tihotapcem z ljudmi. Pomorska misija in Europol sodelujeta prek pisarne na Siciliji, kjer odkrivajo in identificirajo mreže tihotapcev, ki vozijo prebežnike čez Sredozemlje.

Črepinko je obenem dodal, da bo Europol v kratkem postavil svojo enoto tudi v grškem pristaniškem mestu Pirej, s čimer se želijo koreniteje bojevati proti trgovini z ljudmi prek Turčije.

Frontex med drugim ugotavlja, da omogoča tihotapljenje migrantov - skupaj s trgovino z ljudmi za namene spolnega izkoriščanja in prisilnega dela - organiziranim kriminalnim združbam večji zaslužek, kot tistim, ki se ukvarjajo s trgovino z orožjem ali drogami.

Cooperjeva je prav tako pojasnila, da je tihotapce mogoče vse pogosteje najti tudi na spletnih omrežjih, kot je Facebook, kjer ponujajo svoje "storitve", se pogajajo glede cen in organizirajo potovanja za prebežnike.