Na letališču v Burgasu so po napadu okrepili varnostne ukrepe. Foto: EPA
Na letališču v Burgasu so po napadu okrepili varnostne ukrepe. Foto: EPA
Izrael
V Izraelu so v petek pokopali žrtve napada, med njimi tudi nosečnico, ki se je več let zdravila za neplodnost, nato pa je le nekaj trenutkov pred napadom izvedela, da je le zanosila. Foto: EPA

Čeprav je na posnetku, ki so ga posnele varnostne kamere na letališču, videti belopoltega moškega z dolgimi lasmi, pa je ena izmed prič v petek povedala, da je bil napadalec temnopolti s kratkimi rjavimi lasmi in je govoril z arabskim naglasom, videti pa je bilo tudi, da nosi lasuljo, je poročal BBC.

Bolgarski preiskovalci še vedno preverjajo DNK napadalca in njegove prstne odtise, pri razkrivanju okoliščin napada pa tesno sodelujejo z ameriškima agencijama FBI in CIA.

Bolgarski notranji minister Cvetan Cvetanov je v petek povedal, da je napadalec sprožil tri kilograme razstreliva TNT. Po njegovih besedah je bil napadalec tuji državljan, vendar pa je zanikal, da bi šlo za Mehdia Gezalija - švedskega državljana in nekdanjega zapornika iz Guantanama, ki se ga je v medijih omenjalo kot osumljenca.

Čeprav so Izrael in ZDA prepričane, da je samomorilski napad na izraelske turiste delo libanonskega gibanja Hezbolah ob pomoči njihovega zaveznika Irana, pa bolgarske oblasti opozarjajo, da za to še ni nobenih dokazov. Ena izmed možnosti je tudi, da je napad izvedla teroristična mreža Al Kaida, ki pa nima povezav z Iranom ali Hezbolahom.

Tudi na Cipru načrtovali napad?
Ciprski mediji medtem poročajo o povezavah med napadom v Burgasu in moškim, ki so ga zaradi suma načrtovanja terorističnega napada v začetku julija prijeli na Cipru. 24-letni Libanonec s švedskim potnim listom je zdaj v priporu, kjer lahko brez vložitve obtožnice preživi največ tri mesece.

Omenjeni moški je na Ciper prispel 5. julija prek Londona. Aretirali so ga dva dni pozneje v hotelu v obalnem mestu Limassol. Tudi izraelske oblasti domnevajo, da je na Cipru aretiran moški povezan z napadom v Bolgariji.

Na načrtovan napad naj bi ciprske oblasti obvestila izraelska obveščevalna služba Mosad. Moški naj bi pripravljal napad na avtobus z izraelskimi turisti v mestu Famagusta na turškem delu otoka.