Brazilci, ki sicer slovijo po karnevalskem razvratu, se bojijo, da se odpirajo vrata za uzakonitev poligamije. Foto: EPA
Brazilci, ki sicer slovijo po karnevalskem razvratu, se bojijo, da se odpirajo vrata za uzakonitev poligamije. Foto: EPA
Rio de Janeiro
Trojica, moški in dve ženski, živijo v Riu de Janeiro, a so pot do uzakonitve svoje skupnosti poiskali v sosednji zvezni državi Sao Paolo. Foto: Reuters

Po pravnem mnenju notarke Claudie do Nascimento Domingues moškemu in dvema ženskama, ki so v partnerski skupnosti, pripadajo vse družinske pravice, ki izvirajo iz pravne civilne zveze. Po poročanju brailskih medijev je notarka iz mesta Tupa v zvezni državi Sao Paulo sklep sprejela že pred tremi meseci, a je to prišlo v javnost šele v teh dneh, ko je bila zveza vnesena v register.

"Ničesar si nismo izmislili, kar ne obstaja"
"Ne obstaja zakon, ki bi preprečeval takšno ureditev. Priznali smo samo to, kar že obstaja. Ničesar novega si nismo izmislili," očitke zavrača Claudie Domingues, ki je potrdila zvezo trojice, ki že pet let živi skupaj. Trojica si je želela pravnega varstva za primere dedovanja, bolezni ali morebitne ločitve. "Družina" sicer živi v Riu de Janeiru v skupnem stanovanju in si deli stroške in račune, odprt imajo celo skupni bančni račun. Trojica je zavrnila stike z novinarji in izjave za javnost, ker želi zaščititi svojo zasebnost.

"Absurd in nezakonita zadeva"
Notarkina odločitev je sprožila jezne odzive pravnik krogov in verskih skupin, ki se bojujejo za varstvo pravic družin. Odvetnica Regina Beatriz Tavares da Silva, ki je znotraj odvetniške zbornice predsednica komisije za pravice družin, odločno zavrača sklep, ki bo po njenem zatrjevanju razveljavljen. "Gre za absurdno in popolno nezakonito zadevo, ki je popolnoma nesprejemljiva in v nasprotju z brazilskimi vrednotami in moralo," zatrjuje Tavaresova.

Sodno izpodbijanje sklepa so napovedale različne verske skupine, ki pa jih notarka zavrača, da v brazilski zakonodaji ni zakona, ki bi preprečeval mnogoženstvo, kar je sicer bila vseskozi sprejeta pravna norma.

Delitev in dedovanje da, družinske pravice ne
Predstavnik odvetniške zbornice v Sao Paolu je podal mnenje, da sklep daje omenjeni trojici pravico do vzajemnega dedovanja oz. delitve premoženja v primeru ločitve, da pa jim ne zagotavlja družinskih pravic, kot so pokojnine, kreditiranje oz. zdravstveno zavarovanje prek partnerja.

Kljub "pravnemu blagoslovu" ostaja vprašanje, ali so sodišča, javne ustanove, zasebna podjetja dolžni spoštovati notarkin sklep. Zdravstvene zavarovalnice so izdale suhoparno stališče, da lahko ima zavarovanec le enega partnerja, in ne več.