Viktor Orban in njegova stranka so na oblasti od leta 2010, njihova prevlada pa je bila vse do zdaj prepričljiva. Foto: EPA
Viktor Orban in njegova stranka so na oblasti od leta 2010, njihova prevlada pa je bila vse do zdaj prepričljiva. Foto: EPA

Korupcijski škandali in množični protesti, ki jih je sprožila napoved davka na uporabo medmrežja, so očitno vendarle zamajali konservativno stranko Fidesz. Še novembra je imela stranka 38-odstotno podporo, po najnovejših anketah pa bi jo volilo le še 26 odstotkov vprašanih.

Na ta velik padec podpore je v sredo pokazala anketa inštituta Median. Že konec novembra je podobno pokazala anketa inštituta Tarki: v primerjavi s koncem oktobra je Fideszu podpora padla za 12 odstotnih točk.

Ti izidi ne kažejo le na to, da gre za do zdaj največji padec podpore Fideszu, ki Madžarski vlada od leta 2010, ampak za največji padec podpore kateri koli stranki na Madžarskem vse od padca komunizma leta 1990.

Davka na internet ne bo
Orban se je sicer spornemu davku na uporabo medmrežja, ki je oktobra sprožil množične proteste, odrekel, kar je bilo zanj neobičajno, saj praviloma ne popušča, a protesti so se kljub temu nadaljevali.

Zadnje mesece premierju poleg tega sive lase povzroča diplomatski spor z ZDA, ki so zaradi korupcije prepovedale vstop v državo šestim visokim predstavnikom madžarskih oblasti, med drugim vodji madžarske davčne uprave.

"O korupciji se še nikoli ni tako odprto govorilo in mladi ljudje, nekoč trdna podlaga podpore Fideszu, so tako jezni, da so končno množično prišli na ulico," je dejal vodja Mediana Endre Hann. Kot je še dodal, Fidesz trenutno dela "napako za napako" in se je zato ujel v "negativno spiralo".