Po srečanju z gospodarstveniki je Türka sprejela nizozemska monarhinja. Foto: Reuters
Po srečanju z gospodarstveniki je Türka sprejela nizozemska monarhinja. Foto: Reuters
Türk na Nizozemskem,

Slovenski predsednik je v Rotterdamu na slovensko-nizozemski poslovni konferenci ocenil, da sta lahko državi z dozdajšnjim sodelovanjem zadovoljni, v prihodnosti pa očitno obstaja še veliko priložnosti za krepitev odnosov, zato razlogov za pesimizem ne vidi.

Z dobro milijardo evrov blagovne menjave v lanskem letu Nizozemska spada med pomembnejše zunanjetrgovinske partnerice Slovenije, sodelovanje med državama pa odlikuje tudi velika razvejanost, kar je po besedah Türka dobro za prihodnost. Kot je spomnil, sega sodelovanje na najrazličnejša področja - od gradnje, logistike, kmetijstva do informacijske tehnologije, finančnih storitev, poslovnega izobraževanja - ter zajema številna, tudi mala in srednja podjetja.

"Slovenija pripravljena na spremembe"
Časi so zahtevni in moramo biti pripravljeni na spremembe, ki so nujne in katerih del želimo biti, je opozoril Türk ter dodal, da se bo Slovenija pri tem obračala tudi na Nizozemsko. Ob tem je med drugim izpostavil strateško lokacijo Slovenije in poudaril, da se lahko o tem, kako izkoristiti prednosti takšne lokacije, še veliko naučimo od Nizozemske. V Sloveniji se moramo posvetiti izboljšanju finančnih storitev, logistike in novih tehnologij, še prej pa moramo med drugim izboljšati investicijsko okolje. Zatrdil je, da v Sloveniji obstaja pripravljenost na spremembe in interes, da nizozemska podjetja širijo poslovanje pri nas.

Udeležba na konferenci je bila zelo dobra, saj so na srečanje s 40 slovenskimi poslovneži prišli predstavniki kar 80 podjetij, tudi nekaterih zelo opaznih in zanimivih. To je Türk v izjavi za TV Slovenija označil za znak, da živimo v času za iskanje priložnosti, česar se na Nizozemskem dobro zavedajo. Izrazil je mnenje, da je Slovenija očitno opažena kot dežela priložnosti, zato nimamo razloga za malodušje ali pesimizem.

Kramljanje s kraljico o razmerah v Evropi
Türk se je popoldne srečal z nizozemsko kraljico Beatrix, s katero sta govorila o razmerah v Evropi, izzivih v EU-ju in širšem evropskem prostoru, posvetila pa sta se tudi ključnim socialnim ter razvojnim vprašanjem, zlasti tistim, ki so povezana z brezposelnostjo mladih. Predsednik je kraljico povabil, da ob primerni priložnosti obišče Slovenijo.

Dvodnevni obisk bo Türk sklenil v torek, ko se bo najprej srečal z na Nizozemskem živečimi Slovenci, preostanek obiska pa bo preživel na Meddržavnem sodišču (ICJ) v Haagu, kjer bo med drugim nagovoril sodnike in predstavnike sodišča ter se sešel s predsednikom ICJ-ja Hisašijem Ovado.

Türk na Nizozemskem,