Turška vojska namenja dodatne sile v posredovanju na severu Sirije. Prejšnji teden se je Ankara neposredno vpletla v vojno v sosednji državi. Foto: Reuters
Turška vojska namenja dodatne sile v posredovanju na severu Sirije. Prejšnji teden se je Ankara neposredno vpletla v vojno v sosednji državi. Foto: Reuters
Turške enote na poti v Sirijo

Kot poroča BBC, so tanki mejo s Sirijo prestopili blizu turškega mesta Kilis, novinarji pa so pozneje slišali streljanje in videli dim na sirski strani. Na območje Kilisa je v zadnjem letu s položajev IS-ja sicer priletelo več raket. Pred napredujočo turško vojsko so bežali civilisti.

Tanke je podpiralo turško topništvo, ki je obstreljevalo položaje IS-ja na tem območju, poročajo turški mediji. Dodatne turške sile, ki so sodelovale v napadu, naj bi vključevale okoli 20 tankov, pet oklepnih transportnih vozil in druga oklepna vozila.

Zadnji vdor turških sil na ozemlje Sirije se je zgodil okoli 55 kilometrov jugozahodno od Džarablusa, kjer je Turčija prejšnji teden sprožila svoje prvo večje posredovanje v Siriji, odkar tam poteka vojna.

Sirski uporniki prevzemajo vasi od IS-ja
Sirski uporniki, ki jih podpira Turčija, so sporočili, da je namen ofenzive okrepiti pritisk na IS na tem delu obmejnega območja. Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu je medtem sporočil, da so uporniki od IS-ja v soboto prevzeli nadzor nad tremi vasmi na tem območju.

Pred tremi dnevi so ZDA sicer kritizirale Turčijo zaradi njene vloge na severu Sirije. Turške sile so namreč v tej državi napadale tako položaje IS-ja kot sirskih Kurdov. To je zmotilo Washington, ki ima Kurde v Siriji za eno najučinkovitejših sil v boju proti IS-ju, ki še vedno nadzira velike dele Sirije, pa tudi Iraka.

Vojna v Siriji in na jugovzhodu Turčije
Ankara na drugi strani kurdske borce milice YPG povezuje s prepovedano Delavsko stranko Kurdistana (PKK), ki se na jugovzhodu Turčije bojuje proti turškim varnostnim silam. V tem delu Turčije je v soboto v dveh spopadih s PKK-jem umrlo najmanj 11 turških vojakov. En spopad se je zgodil v pokrajini Van, drugi pa v pokrajini Hakkari. V Vanu je po poročanju turških medijev ob tem v zračnih napadih umrlo 13 borcev PKK-ja, v Hakkariju pa, kot je sporočila turška vojska, 33.

Turške enote na poti v Sirijo