Turška vojska se s severa Sirije pomika na zahod. Foto: Reuters
Turška vojska se s severa Sirije pomika na zahod. Foto: Reuters
Turška vojska je prejšnji teden brez dovoljenja Damaska začela kopensko ofenzivo na severu Sirije. Foto: Reuters

"Pozorno spremljamo poročila o spopadih južno od Džarablusa, kjer Islamske države ni več, med turškimi oboroženimi silami, nekaterimi opozicijskimi skupinami in enotami, ki so povezane s Sirskimi demokratičnimi silami," je dejal tiskovni predstavnik Pentagona Peter Cook in dodal, da so "ti spopadi nesprejemljivi in vir za globoko zaskrbljenost".

61 napadov v 24 urah
Turška vojska, ki je prejšnji teden brez dovoljenja Damaska začela kopensko ofenzivo proti IS-ju in kurdskim borcem YPG na severu Sirije, trdi, da napadajo "kurdske teroriste". Kot so sporočili, so v zadnjih 24 urah izvedli 61 topniških napadov in zadeli 20 ciljev, zdaj pa so se njihove enote s severa Sirije pomaknile na zahodni del, poroča agencija Reuters.

Nasprotno milica Kurdske zaščitne enote YPG vztraja, da želijo turške sile "okupirati ozemlje v Siriji", poroča BBC. YPG je s svojim političnim krilom (PYD) ena najpomembnejših skupin v Sirskih demokratičnih silah (SDF), od ZDA podprtega vojaškega uporniškega zavezništva, ki je bilo oblikovano oktobra lani za boj proti samooklicani Islamski državi.

Pentagon poziva k prekinitvi konflikta
Kot je še dejal tiskovni predstavnik Pentagona, ZDA niso vpletene v dejavnosti, ki niso usklajene z ameriškimi silami, in jih ne podpirajo. "To je že zdaj prenapolnjeno bojišče, zato pozivamo vse oborožene dejavnike, naj takoj ustavijo boje in sprejmejo ustrezne ukrepe za končanje konflikta."

Zračni napad na PKK
Medtem so turška letala izvedla tudi zračni napad na položaje Kurdske delavske stranke (PKK) na severu Iraka. Turški lovci so napadli tarče v Gari na severu Iraka, kjer ima PKK svoja oporišča.