Iz Turčija prek Egejskega morja v Grčijo vsak dan pride na tisoče prebežnikov, ki na poti tvegajo svoja življenja. Številni med njimi na poti tudi umrejo. Foto: Reuters
Iz Turčija prek Egejskega morja v Grčijo vsak dan pride na tisoče prebežnikov, ki na poti tvegajo svoja življenja. Številni med njimi na poti tudi umrejo. Foto: Reuters

Znamenita fotografija je povzela vso grozo t. i. begunske krize in v ospredje postavila nevarnosti, ki so jim na poti v Evropo prek Turčije in Egejskega morja izpostavljeni prebežniki. Iz Turčije še vedno v Grčijo pride vsak dan na tisoče ljudi.

Sodišče je Mufavako Alabaša in Asema Alfrhada obsodilo tihotapljenja ljudi, oprostilo pa ju je povzročitve smrti "iz namerne malomarnosti". Grozilo jima je sicer po 35 let zapora. Obsojenca sta zanikala vsakršno odgovornost za brodolom in s prstom pokazala na Ajlanovega očeta Abdulaha Kurdija. "Pravi kriminalec, organizator, je Abdulah Kurdi, ki je postal televizijski heroj, a ni prišel niti pričat," je bil jezen eden izmed obsojenih.

Sodilo se jima je v mestu Bodrum, v katerem so našli naplavljeno Ajlanovo truplo. Takrat so v nesreči ladje, ki je potonila, umrli tudi Ajlanov starejši brat, petletni Galip, mati Rihan ter še dva begunca. Družina je bila na poti na grški otok Kos. Preživel je le oče Abdulah, ki zdaj živi v Iraku, poroča BBC.

Pred sodiščem v Bodrumu so Ajlanovega očeta sprva dejansko preganjali, ker je uporabil čoln, ki je potonil, a so se sodniki odločili, da obtožbe na njegov račun zavržejo. Kurdi je bil obtožen, da je sam organiziral nezakonito plovbo po Egejskem morju, kar pa je ves čas zanikal.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.