LRA vodi samooklicani prerok Joseph Kony, ki ga zaradi zločinov nad civilnim prebivalstvom išče tudi Mednarodno kazensko sodišče v Haagu. Foto: Reuters
LRA vodi samooklicani prerok Joseph Kony, ki ga zaradi zločinov nad civilnim prebivalstvom išče tudi Mednarodno kazensko sodišče v Haagu. Foto: Reuters
Ugandski otroci
Največje žrtve spora so bili otroci, saj naj bi jih bilo ugrabljenih 20.000. Foto: EPA

Začasno premirje bo začelo veljati v torek, uporniki pa imajo tri tedne časa, da se zberejo v dveh taborih na jugu Sudana, kjer jih bo nadzorovala nepristranska sila, medtem pa se bodo nadaljevali mirovni pogovori za končanje upora. Podpredsednik južnega Sudana Riek Mačar, ki je glavni posrednik na pogajanjih v sudanskem mestu Juba, je ugandsko vlado in upornike pozval k dejanjem, ki bodo privedla do ustavitve nasilja.

LRA je svoj upor na severu Ugande začela leta 1986, ko je oblast v državi prevzel Joveri Museveni, ki je na oblasti še danes. Pod vodstvom Josepha Konyja se je LRA borila za vzpostavitev države, ki bi temeljila na desetih božjih zapovedih. Uporniki so bili znani po hudih grozodejstvih, saj so pobijali civiliste, jih pohabljali z rezanjem ustnic in ušes ter ugrabljali otroke, ki so jih uporabili za vojake, nosače in spolne sužnje. Zaradi napadov je svoje domove zapustilo skoraj dva milijona ljudi.

Svoja oporišča so uporniki imeli na severu Ugande in čez mejo na jugu Sudana, kar je prispevalo tudi k nestabilnosti Sudana. Ko se je državljanska vojna v Sudanu končala, so se njihovi vodje premaknili v odročne predele na vzhodu Konga in od tam izvajali operacije v Ugandi. Mirovni pogovori med ugandsko vlado in uporniki v Jubi na jugu Sudana so se začeli sredi julija, na začetku avgusta pa je LRA sama razglasila premirje.