Slavje Musevenijevih podpornikov. Foto: Reuters
Slavje Musevenijevih podpornikov. Foto: Reuters
false
Besigyeja so aretirali že tretjič v zadnjem tednu, dvakrat so ga izpustili brez obtožnice. Foto: Reuters
false
Yoweri Museveni je na oblasti že od leta 1986, ko jo je prevzel po zmagi v petletni gverilski vojni. Foto: Reuters

71-letni Museveni, ki je pred 31 leti sodeloval pri strmoglavljenju ugandskega diktatorja Idija Amina, je dobil 60 odstotkov glasov podpore, medtem ko je pridržani Besigye dobil 35 odstotkov. "Komisija razglaša Yowerija Kaguto Musevenija za izvoljenega predsednika Republike Uganda," je ob razglasitvi rezultatov povedal predsednik volilne komisije Badru Kiggundu. Ob tem so oblasti na ulice prestolnice Kampala vpoklicale številne policiste in vojake.

"Izid volitev lahko raztrga ali pa zgradi državo. Kot Ugandčani bodimo pripravljeni pokazati več strpnosti," je med drugim dejal Kiggundu. "Radi imamo to državo in vi, Ugandčani, imate radi to državo."

Stranka Besigyeja, Forum za demokratične spremembe, je izid označila za goljufijo, a Musevenijevo Narodno odporniško gibanje (NRM) je hitro objavilo, da slavijo zmago.

Izzivalec večkrat aretiran
Besigye je bil sicer med kampanjo večkrat aretiran; sprva v ponedeljek, nato v četrtek zvečer, obakrat izpuščen brez obtožnice, še tretjič ta teden pa so ga priprli v petek. Policija ga je prijela v prostorih stranke v Kampali, kjer se je pripravljal na novinarsko konferenco. Skupaj z nekaterimi privrženci so ga sprva odpeljali neznano kam, tiste, ki so še bili v prostorih stranke, pa so zaprli v zgradbo. Kasneje so ga pospremili domov, a njegov dom je obkoljen z varnostnimi silami.

Besigye hotel razkriti poneverbe?
Policija je aretacijo upravičila, češ da je Besigye nameraval objaviti "domnevno uradne končne izide" volitev, kar je kršitev volilnega zakona. Njegovo dejanje bi pomenilo "kršenje javnega reda," so še sporočili s policije.

Kot je Besigye dejal za prejšnjo aretacijo, so ga priprli, ko je skušal razkriti operacijo za poneverbe na volitvah pod vodstvom policije. Kot je pojasnil, je imel zelo zanesljive informacije, da je središče operacije v neki hiši na obrobju Kampale. "Jasno nam je bilo, da gre za policijsko akcijo," je dejal. Policija je njegove navedbe zavrnila kot nesmiselne. Besigyejevi podporniki trdijo, da so bile volitve prirejene zato, da bi njihovemu kandidatu preprečili zmago.

"Izid potrjuje, da je našim nasprotnikom spodletelo ponuditi alternativo," je povedal tiskovni predstavnik NRM-ja Mike Sebalu. "Za njihovimi nejasnimi trditvami o spremembah ni bilo nobene politike in nobene možnosti za napredek - in ljudje so prepoznali prazne besede."

Kritike na račun volilne komisije
Na skoraj 28.000 voliščih je glasovanje potekalo brez težav, zaradi prepozne dostave glasovnic in volilnih skrinjic pa so na 36 voliščih volitve podaljšali še za en dan. To so opazovalci Commonwealtha označili za "neopravičljivo" ter dodali, da se s tem "resno odmikajo od poštenih in verodostojnih izidov volitev". Ponekod so ob tem izbruhnili protesti, ki jih je policija zatrla s solzivcem.

Opazovalci EU-ja so bili do volilne komisije kritični zaradi pomanjkanja transparentnosti, policiji pa so očitali, da je bila preveč ostra do opozicijskega kandidata Besigyeja. Po njihovih ocenah so sicer volitve v večjem delu države potekale v mirnem ozračju.