Porošenko se bo moral hitro lotiti težav Ukrajine, ki jih ni malo. Foto: EPA
Porošenko se bo moral hitro lotiti težav Ukrajine, ki jih ni malo. Foto: EPA
Ukrajina
36 milijonov volivcev je na predčasnih volitvah izbiralo 424 poslancev nove vrhovne rade, za katere se je na strankarskih listah in v enomandatnih okrožjih potegovalo več kot 6.600 kandidatov in 29 strank. Foto: Reuters
V Ukrajini slavi prozahodni blok

Izid volitev je po 30 odstotkih preštetih glasovnic sicer zelo tesen, saj je stranka predsednika Porošenka Blok Petra Porošenka prejela 21,6 odstotka glasov, Ljudska fronta premierja Arsenija Jacenjuka pa je prejela 21,7 odstotka glasov. Na tretje mesto se je uvrstila stranka Samopomoč župana Lvova Adrija Sadovjija, ki je prejela 10,8 odstotka glasov, četrti je Opozicijski blok, ki je povezan z odstavljenim predsednikom Viktorjem Janukovičem, vodi pa ga nekdanji minister za energijo Jurij Bolko, ki je zbral 9,62 odstotka glasov.

Po zadnjih podatkih naj bi se s 5,7 odstotka v parlament za las uspelo uvrstiti tudi stranki Svoboda nekdanje premierke Julije Timošenko, nekdanje ljubljenke zahoda, ki so jo po februarski zamenjavi oblasti izpustili iz zapora, a ji politična vrnitev ni uspela, saj je bila poražena že na majskih predsedniških volitvah.

Volilna udeležba je bila nekaj več kot 52-odstotna.

Porošenko in Jacenjuk sta se dogovorila o koaliciji
Porošenko se je po objavi prvih izidov zahvalil volivcem, ki so podprli "demokratično, reformistično, proukrajinsko in proevropsko večino". Napovedal je pogajanja o koaliciji, v kateri bi bila tudi Jacenjukova Ljudska fronta. Povedal je, da s pogajanji ne bodo izgubljali časa in da bodo trajala največ deset dni. "Imamo deset dni časa za oblikovanje najboljše vlade v Ukrajini, saj se drugačna vlada ne bo mogla uspešno spoprijeti z izzivi, s katerimi se Ukrajina spoprijema danes," je poudaril.

Porošenko je dejal, da izid volitev kaže na to, da ljudje podpirajo njegov načrt za izpogajanje miru s separatisti, ki so na vzhodu Ukrajine razglasili dve ljudski republiki.

Kot so poročali tuji mediji, je pričakovati, da bo premier Jacenjuk ostal na položaju in pomagal Ukrajini izpogajati nova posojila z Zahodom. Tudi sam premier je že sporočil, da sta se s Porošenkom dogovorila za oblikovanje koalicije. Analitiki ob tem ugibajo, da bi lahko kmalu imenoval novega ministra za energijo, ki bi pospešil zastala ukrajinsko-ruska pogajanja o plinu, številni zdajšnji ministri pa naj bi ostali na svojih položajih.

Na vzhodu Ukrajine niso volili
36 milijonov volivcev je na predčasnih volitvah izbiralo 424 poslancev nove vrhovne rade, za katere se je na strankarskih listah in v enomandatnih okrožjih potegovalo več kot 6.600 kandidatov in 29 strank. Ker imajo v Ukrajini mešani volilni sistem, so 225 poslancev novega parlamenta izvolili po proporcionalnem sistemu, 199 po večinskem. Ker na vzhodu Ukrajine, ki je pod nadzorom proruskih separatistov, volitve niso potekale, bodo poslanski sedeži, ki so namenjeni predstavnikom Donecka in Luganska, ostali prazni. Separatisti napovedujejo ločene volitve za naslednjo nedeljo. Prav tako ne bodo zasedli poslanskih sedežev, namenjenih Krimu, ki ga je marca priključila Rusija.

Po dveh dneh relativnega miru pred in med volitvami pa o novem obstreljevanju poročajo iz okolice mesta Doneck. Že zjutraj se je z območja Putilovski blizu doneškega letališča začelo obstreljevanje z raketometi grad, tarča izstrelkov pa naj bi bilo med drugim vojaško oporišče v rokah vladnih sil.

Moskva nima težav z izidi
Rusija je priznala izide volitev v Ukrajini, a je bila vseeno kritična do po njenem mnenju umazane in težke volilne kampanje. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ocenil, da so bile volitve legitimne kljub "številnim kršitvam" pri pripravah na glasovanje.

"Mislim, da bomo priznali izide, ker je za nas pomembno, da Ukrajina končno dobi vodstvo, ki ne bo razdeljeno in Ukrajine ne bo vleklo na Zahod ali Vzhod, temveč bo reševalo dejanske težave, s katerimi se država spoprijema," je povedal vodja ruske diplomacije.

"Upamo, da bo nova sestava vrhovne rade omogočila oblikovanje vlade, ki bo konstruktivna in ne bo odločena nadaljevati provokativnega odnosa do Rusije," je dodal Lavrov in še izrazil upanje, da bo nova vlada omilila napetosti v Ukrajini.

Volitve farsa za upornike
Proruski separatisti na vzhodu Ukrajine so volitve označili za farso. Njihov vodja v samooklicani republiki Doneck Andrej Purgin je dejal, da so volitve "potekale v ozračju ustrahovanja ljudi, v vojnem ozračju".

Separatisti v več delih samooklicanih republik Doneck in Lugansk niso dovolili volitev, so pa pripravljeni na nove pogovore z ukrajinskimi oblastmi o prihodnosti vzhodne Ukrajine ob posredovanju tretje strani. Separatisti želijo 2. novembra izvesti svoje volitve v teh ljudskih republikah.

V Ukrajini slavi prozahodni blok