Protestniki so aktiviste obmetavali s kamenjem in pozivali k linču. Foto: EPA
Protestniki so aktiviste obmetavali s kamenjem in pozivali k linču. Foto: EPA
Policija ni aretirala niti enega skrajneža. Foto: EPA
Pred hotelom se je zbralo okoli 200 nestrpnežev. Foto: EPA

Dogodek na temo enakosti je bil prvi od treh regionalnih izvedb festivala v Kijevu, ki je svojo krstno izvedbo doživel decembra. Program je vključeval filmske projekcije, literarne okrogle mize in razstavo na temo ženskih pravic, je povedala Olena Ševčenko iz nevladne organizacije Insight, ene izmed organizatoric festivala.

Slednji je bil sicer že od samega začetka zaznamovan z vrsto težav, saj zanj ne policija ne mestne oblasti niso dale svojega blagoslova. Prizorišča, na katerih bi morali potekati dogodki, so se nato začela umikati, češ da brez privolitve župana Lvova, turističnega mesta na zahodu države, ne morejo zagotoviti varnosti.

"Hotel, ki smo ga rezervirali za goste, nam je sporočil, da pri njih ne moremo biti," je povedala Ševčenkova za Guardian. "Ko smo prišli, nam je upravnik sporočil, da so jim mestne oblasti dejale, da smo iztirjenci, da so nas pogooglali in dejali, da bi morali ljudje, kot smo mi, goreti v peklu."

"Nekoristna policija"
V petek je nato sodišče razsodilo, da se za konec tedna prepovejo vse javne prireditve. Po besedah Ševčenkove se je obravnave udeležilo več deset mladih skrajnežev, nekateri zamaskirani, ki so jo ustrahovali. Vse skupaj je vrhunec doseglo v soboto, ko so skrajne desničarske skupine obkrožile hotel Dnestr, v katerem se je po sodni prepovedi javnih zborovanj v ožjem krogu zbralo 70 udeležencev festivala.

Ko so aktivisti poklicali policijo, se je odzval samo en policijski avtomobil, pa še to uro pozneje. "Zabarikadirani smo v hotelu," je na Facebooku sporočila Ševčenkova. "Policija noče ukrepati, pravijo, da so vsi ti zamaskirani ljudje pred hotelom tu samo zato, da bi se srečali s prijatelji."

Tudi RT poroča, da je bila ukrajinska policija "povsem nekoristna", da jim ni uspelo zaščititi pripadnikov istospolne skupnosti pred ultranacionalisti, aretirale pa niso niti enega skrajneža.

LGBT aktiviste so nazadnje evakuirali z avtobusom, medtem ko je zbrana 200-glava množica skandirala "Ubij, ubij!", "SS" in "Hitler Jugend", aktiviste pa pri tem obmetavali s kamenjem in pokalicami. Policija je pozneje pojasnila, da so prejeli anonimno bombno grožnjo, zato so v hotel poslali posebne enote, ki so preiskale hotel, da bi našle morebitno razstrelivo.

Župan krivi obe strani
Ukrajinski poslanec Mustafa Nayyem, eden izmed pobudnikov revolucije na Majdanu leta 2014, ki je strmoglavila predsednika Viktorja Janukoviča, je na Facebooku zapisal, da je nad uradnim odzivom razočaran. "Oblasti bi se morale vedno odzvati, ko so kršene človekove pravice. Ni pomembno, za čigave pravice gre - skupnosti LGBT, opozicije, domoljubov, prebežnikov, žensk, starejših ali otrok. Tišina lvovskih oblasti in odziv na te dogodke se ne razlikujeta kaj dosti od brezbrižnosti oblasti pod Janukovičem," je zapisal.

Župan Lvova Andriy Sadovy se je v nedeljo le odzval, a je za dogodke v isti meri okrivil organizatorje festivala in skrajneže. "Včerajšnji dogodki v Lvovu so rezultat skrbno načrtovane provokacije. Udeleženci z obeh strani so bili zavedni ali nezavedni deli celotne slike," je zapisal na Facebooku.