Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk trdi, da je Ukrajina pripravljena tudi na sodni postopek. Foto: EPA
Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk trdi, da je Ukrajina pripravljena tudi na sodni postopek. Foto: EPA

"Pripravljeni smo na sodni postopek," je dejal ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk. Ukrajina bo od Rusije zahtevala bilijon hrivnij (kar je 46 milijard dolarjev) odškodnine za pripojitev Krimskega polotoka in domnevno posredovanje v Donbasu.

Po poročanju agencije Tass so v Kremlju nad odločitvijo Kijeva presenečeni: "Krim je ozemlje Ruske federacije. Donbas je del ukrajinskega ozemlja. Kako so prišli do vsote enega bilijona hrivnij? Ni nam jasno," je dejal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitri Peskov po poročanju portala rt.com.

Odložitev poplačila dolga
Ukrajina bo prav tako do 29. oktobra pripravila predlog reprogramiranja treh milijard dolarjev dolga Rusiji, saj ji bo rok za vrnitev posojila potekel decembra letos. Prošnji Ukrajine je ugodila večina upnic, razen Rusije.

Ukrajinsko finančno ministrstvo je avgusta letos z zasebnimi upniki doseglo dogovor o prestrukturiranju skupaj 18 milijard dolarjev dolga ter 20-odstotnem odpisu glavnice, kar je bil eden izmed pogojev Ukrajini za premostitveno pomoč Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Odplačilo preostalega dolga so prestavili z obdobja med letoma 2015-2023 na obdobje 2019-2027.

Odpisu dolgov nasprotuje Rusija
Upniki so privolili v štiriletno podaljšanje ročnosti, obrestno mero za obveznice vseh ročnosti pa so postavili pri 7,75 odstotka. Ukrajina družbi Franklin Templeton in še trem upnikom dolguje približno polovico od 19 milijard dolarjev obravnavanega zasebnega dolga, upniki verjamejo, da ga bo država poplačala.

Odpisu dolgov pa nasprotuje Rusija, ki ima za približno tri milijarde ukrajinskih obveznic. Država se sicer že več let neuspešno trudi izviti iz recesije, letos pa naj bi se bruto domači proizvod skrčil za 8,7 odstotka.