Ukrajinski poslanci so le našli skupni jezik in izglasovali potrebne zakone za razpis volitev. Foto: EPA
Ukrajinski poslanci so le našli skupni jezik in izglasovali potrebne zakone za razpis volitev. Foto: EPA

Parlamentarci so po večdnevni burni razpravi tako le potrdili zakon o razpisu predčasnih volitev, proračunska dopolnila, ki bodo omogočila financiranje volitev in druge s tem povezane zakone. Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko je parlamentu v petek zjutraj podaljšal rok za sprejem zakonov do večera, v nasprotnem primeru pa je zagrozil, da bo sam razpisal nove volitve v roku 60 dni.

Parlament bi moral sveženj zakonov potrditi že v sredo zvečer, a se jim ni uspelo dogovoriti, zmotila jih je tudi grožnja z bombo v parlamentu. Že v četrtek je predsednik Janukovič rok za sprejem zakonov podaljšal za en dan, ker pa jim tudi takrat ni uspelo potrditi zakonov, je predsednik za končni datum določil petek zvečer.

30. september "dan D" za Ukrajino
Razmere v Ukrajini so v zadnjih dveh mesecih mejile že na državljansko vojno, dolgoletna politična nasprotnika, prozahodno usmerjeni predsednik Viktor Juščenko in premier Viktor Janukovič, ki mu je naklonjen Kremelj, pa sta v noči iz sobote na nedeljo po dolgotrajnih pogajanjih le dosegla dogovor. Strinjala sta se, da predsednik po sprejetju omenjenih zakonov 30. septembra razpiše predčasne predsedniške volitve.