Butros Butros Gali je vodil ZN med letoma 1992 in 1996, to obdobje pa so zaznamovale številne vojne in druge krize po svetu. Foto: Reuters
Butros Butros Gali je vodil ZN med letoma 1992 in 1996, to obdobje pa so zaznamovale številne vojne in druge krize po svetu. Foto: Reuters
Umrl je Butros Butros Gali

Butros Gali je umrl v torek v kairski bolnišnici, potem ko so ga sprejeli zaradi zlomljene medenice, poroča BBC, ki se sklicuje na egiptovsko državno tiskovno agencijo. Njegovo smrt, o kateri za zdaj ni dodatnih informacij, je potrdil venezuelski veleposlanik pri ZN-u in trenutni predsedujoči Varnostnemu svetu Rafael Darío Ramírez Carreño.

Butros Gali, Egipčan, je bil prvi Arabec na čelu svetovne organizacije. Položaj je prevzel leta 1992, ZN pa je vodil pet let. Njegov mandat je minil v znamenju vojn v Somaliji, Ruandi, na Bližnjem vzhodu, v Angoli in v nekdanji Jugoslaviji. ZN-u se je v tistem času očitala nedejavnost še posebej ob genocidu v Ruandi in angolski državljanski vojni v devetdesetih letih.

Različni pogledi na njegovo delo
Za nekatere je predstavljal učinkovitega diplomata, ki se je ujel v razcep med ZN-om in ZDA, drugi, predvsem Washington, pa so ga videli kot simbol vsega, kar je narobe z organizacijo, ki jo je vodil.

Sarajevčane je šokiral z izjavo, da ne želi omalovaževati groze v Bosni in Hercegovini, a da je bilo v drugih državah "skupno število mrtvih večje kot tukaj", poroča BBC.

Po mandatu v ZN-u nove funkcije
Po koncu mandata je bil Butros Gali med letoma 1998 in 2002 generalni sekretar Frankofonije, skupine francoskogovorečih držav. Leta 2004 ga je nekdanji dolgoletni egiptovski predsednik Hosni Mubarak imenoval za predsednika novoustanovljenega sveta za človekove pravice, ki je nastal po pritisku ZDA.

Rodil se je 14. novembra leta 1922 družini koptskih kristjanov v Kairu. Šolal se je na kairski univerzi in v Parizu, kjer je zgradil globoko vez s Francijo. Na newyorški univerzi Columbia je nato študiral mednarodne odnose, leta 1977 pa je v času egiptovskega predsednika Anvarja Al Sadata postal egiptovski zunanji minister.

Umrl je Butros Butros Gali