Dr. Murray ob prejemu Nobelove nagrade za medicino leta 1990. Foto: Reuters
Dr. Murray ob prejemu Nobelove nagrade za medicino leta 1990. Foto: Reuters

Ameriški nobelovec je za večno zaspal v isti bostonski bolnišnici, kjer je pred skoraj 60 leti izvedel operacijo, ki je spremenila svet medicine. Decembra leta 1954 se je Murray vpisal v zgodovino s presaditvijo ledvic enojajčnima dvojčkoma.

Svoje obrti se je izučil med drugo svetovno vojno, ko je zdravil hudo opečene vojake. Ob presajanju kože je ugotovil, da je največja ovira pri operaciji zavračanje tujega tkiva. A dr. Murray je vztrajal in s kolegi na bostonski bolnišnici Petra Benta Binghama najprej uspešno presadil ledvice na psih, nato pa se lotil še človeških pacientov.

Prva pacienta: 23-letna dvojčka
Z uporabo novih vrst kirurške tehnike je odvzel zdravo ledvico 23-letnega Ronalda Herricka in jo presadil njegovemu enojajčnemu dvojčku Richardu, ki so mu ledvice odpovedale. Richard je po tem živel še osem let.

Leta 1962 je Murray nato s prihodom zdravil za ustavitev imunskega odziva zavračanja tujih tkiv opravil prvo uspešno presaditev organov darovalca, ki ni bil v sorodstveni vezi s pacientom.

Njegovo delo je omogočilo več 100.000 presaditev samo v Ameriki in spodbudilo burno etično razpravo. Murray je bil sicer izjemno veren mož, ki je v intervjuju leta 2001 povedal, da je "delo molitev. In vsako jutro ga začnem s posvetilom našemu Stvarniku."