Po napovedih so grške oblasti izpraznile begunski center v Idomeniju ob meji z Makedonijo. Foto: Reuters
Po napovedih so grške oblasti izpraznile begunski center v Idomeniju ob meji z Makedonijo. Foto: Reuters

Pri UNHCR-ju pravijo, da so prebežniki premeščeni na mesta, kjer vladajo nezadovoljivi standardi. Nameščeni so v zapuščenih skladiščih in tovarnah, nimajo dovolj hrane, vode, so brez stranišč in tušev, tudi elektrike nimajo, je povedala tiskovna predstavnica UNHCR-ja Melissa Fleming. Pri organizaciji so obenem izrazili zaskrbljenost, da so bile posamezne družine med preselitvijo iz begunskega taborišča Idomenija razdružene.

Premestili okoli 5.000 prebežnikov
Grške oblasti so v četrtek sporočile, da so popolnoma izpraznile veliko taborišče v Idomeniju ter migrante razporedile v druge centre na severu Grčije. To začasno taborišče nedaleč od makedonske meje je obstajalo več mesecev, a je v nekem trenutku tam bivalo celo 12.000 ljudi.

V tridnevni operaciji so sodelovali številni grški policisti, z avtobusi pa naj bi premestili okoli 5.000 ljudi od približno 9.000, kolikor naj bi jih bilo v Idomeniju ob začetku premeščanja.

Nekateri upajo na nezakonit vstop v Makedonijo
Kje so preostali, ni znano. Nekateri med njimi so odšli na lastno pest. Po poročanju lokalnih medijev se je nekaj skupin prebežnikov skupaj s šotori premaknilo vzdolž meje z Makedonijo v upanju, da jim bo uspelo nezakonito vstopiti v državo.

Taborišče Idomeni je septembra lani na vrhuncu begunskega vala uredil UNHCR kot pomoč ljudem, ki so se prek balkanske poti napotili proti severu Evrope. Razmere v taborišču so se poslabšale, ko so se države vzdolž balkanske poti odločile, da bodo omejile vstop prebežnikom na svoje ozemlje.