17-mesečini upor proti režimi Bašarja Al Asada postaja vse bolj krvav. Foto: EPA
17-mesečini upor proti režimi Bašarja Al Asada postaja vse bolj krvav. Foto: EPA

V vzhodnem delu Damaska je strmoglavil sirski vojaški helikopter, je poročala sirska državna televizija, ki pa ni ponudila nobenega dodatnega pojasnila. Odgovornost za sestrelitev helikopterja je prevzela uporniška Svobodna sirska vojska (FSA), ki je tudi sporočila, da je pilot umrl.

"To je bilo maščevanje za pokol v Daraji," je za AFP dejal predstavnik upornikov Omar Al Kabuni. V omenjenem mestu blizu sirske prestolnice naj bi režimske sile v preteklih dneh v bojih in hišnih racijah ubile prek 200 ljudi.

Ostri boji na vzhodu Damaska
Uporniki so helikopter sestrelili, medtem ko je ta sodeloval v spopadih v četrti Džobar, kjer so zjutraj izbruhnili siloviti spopadi med režimskimi silami in FSA-jem. Po pripovedovanju očividcev so helikopter zajeli plameni, padel pa je na bližnjo četrt Kabun, ki leži na vzhodnem obrobju Damaska. Sestrelitev so uporniki tudi posneli in poslali v svet, pri čemer se sliši vzklike: "Bog je velik (Alah akbar)."

Spopadi v Damasku so se okrepili, potem ko so uporniki ubili enega vladnega ostrostrelca, enega pa so ujeli. Vojska se je maščevala z naključno aretacijo stotih ljudi, ki so jih odpeljali na stadion v Džobarju, kjer je v zadnjih mesecih državljanske vojne v Siriji nastala vojaška baza.

Posnetek sestrelitve helikopterja nad Damaskom