Na protestih se je zbralo okoli 10.000 ljudi. Foto: Reuters
Na protestih se je zbralo okoli 10.000 ljudi. Foto: Reuters
Madžari so vse bolj razočarani nad Orbanovo vlado. Foto: Reuters
Novi protesti so napovedani za februar. Foto: Reuters

Protestniki so se organizirali preko Facebookove skupine "Most mi" (Zdaj mi). Nosili so napise, kot so "Orban izgini", "Demokracija" in Boj proti mafijski državi". Nasprotniki konservativne vlade premierja Viktorja Orbana so obenem zahtevali novo republiko in novo ustavo. Orbanova desnosredinska vlada je od oktobra izgubila že okoli tretjino podpore.

Organizatorji protestov so ob tem parlamentarno opozicijo pozvali, naj se tokrat zadržijo in naj ne pridejo na ulice s strankarskimi zastavami in napisi. Kot je poudaril organizator Zsolt Varady, protestniki namreč zavračajo stranke zadnjih 25 let in od državljanov zahtevajo več samozavesti.

"Državo gradimo na novo in za to moramo položiti nove temelje," je poudaril v nagovoru protestnikom. Ne potrebujemo nobene nove stranke, temveč novo alternativo, ki bo odprta za vse, se je strinjal soorganizator shoda Gabor Vargo.

"Pomlad prihaja - Orban odhaja"
Novi množični protesti pod sloganom "Pomlad prihaja - Orban odhaja" so medtem že napovedani za 1. februar, na predvečer uradnega obiska nemške kanclerke Angele Merkel na Madžarskem.

Protivladne proteste na Madžarskem sicer organizirajo že od oktobra, ko je več 10.000 ljudi protestiralo proti tedanji napovedi uvedbe davka za uporabo interneta. Zaradi neobičajno množičnih protestov je Orban predlog zakona umaknil.

Kasneje so se po državi zvrstili še protesti proti korupciji, zmanjšanju izdatkov za izobraževanje in socialno državo, krčenju demokracije, napadom na pravno državo in napovedanim avtoritarnim idejam, kakršna je bila npr. uvedba obveznih testov na droge za mladoletnike.

Odpor vse večji
Čeprav je Orbanova stranka Fidesz lani še naprej žela volilne zmage, se odpor proti vladi očitno krepi. Tudi podpora Fideszu v anketah vedno bolj kopni. Kot poroča RTV-jev novinar Bojan Peček, vlada z največjo parlamentarno podporo v državah EU namreč v ekonomskem in socialnem smislu ni tako uspešna, kot so volivci pričakovali.

Število revnih Madžarov se je v zadnjih štirih letih povečalo za kar 15 odstotkov. Po drugi strani pa Madžari opažajo, da Fideszovi ljudje živijo razkošno in da se v politiki razrašča korupcija. Svojo resnico in nestrinjanje zato vse bolj množično izražajo na ulicah.

10.000 protestnikov proti Orbanu
10.000 protestnikov proti Orbanu