Z najnovejšim uradom, ki je del ministrstva za kulturo, je dala Kirchnerjeva uporabno kost za glodanje njenim vse močnejšim kritikom. Foto: Reuters
Z najnovejšim uradom, ki je del ministrstva za kulturo, je dala Kirchnerjeva uporabno kost za glodanje njenim vse močnejšim kritikom. Foto: Reuters
Protest avtomobliske industrije v Argentini pred tovarno Gestamp v Buenos Airesu
Argentinsko gospodarstvo že nekaj časa peša predvsem zaradi inflacije. Eden izmed zadnjih nepriljubljenih ukrepov je uvedba davka na luksuzne avtomobile, kar je prizadelo lokalno avtomobilsko industrijo. Za avtomobile nad 20 tisoč evrov se plača 50-odstotni davek, za vozila, vredna nad 11.500 evrov, pa 30-odstotni. Foto: Reuters

S podpisom predsednice in pečatom predsedniškega urada je bil v Argentini ustanovljen nov urad pod okriljem ministrstva za kulturo s polnim imenom: Urad za strateško koordinacijo nacionalne misli. Opozicija je potezo že kritizirala zaradi njenega domnevno fašistično-totalitarnega prizvoka.

Filozof vodja urada za nacionalno misel
Ricardo Forster
, filozof in novi minister za nacionalno misel, je dejal, da za nastankom položaja stoji želja po "oblikovanju mreže akademikov in intelektualcev, ki razmišljajo o skupnih projektih v Latinski Ameriki". 56-letni Forster je zatrdil, da ne gre za poskus doseganja uniformnosti misli, mediji pa izpostavljajo, da je veliki podpornik predsednice na zadnjih volitvah pogorel na parlamentarnih volitvah in tako ostal brez predvidenega političnega stolčka.

Ostre besede vse močnejše opozicije
"Imenovanje strateškega ministra za nacionalno misel je obžalovanja vredno, ker se tako zdi, da tisti, ki ne sodijo v ideologijo Kirchnerjeve, niso nacionalni. To je staromoden fašizem," je bil kritičen vodja konservativnega bloka v spodnjem domu argentinskega parlamenta Federico Pinedo. "Lahko bi imenovali človeka dejanj in ne nekoga, ki samo misli," je dejal vodja glavne opozicijske stranke Radikalne civilne zveze Ernesto Sanz.

Po desetletju predsednikovanja zakoncev Kirchner je gospodarstvo v Argentini po začetnem vzponu znova opešalo, inflacija vnovič skokovito raste, nezadovoljstvo nad razvojem države pa je vse večje, zaradi česar se naslednje leto na predsedniških volitvah obeta oster boj za zmago, zlasti če bo opozicijska koalicija socialistov in liberalcev nastopila z enotnim kandidatom.

Obujanje Peronove zapuščine?
Nenavadne in sporne poteze niso nič novega za vladavino Cristine Fernandez de Kirchner, ki je leta 2007 na položaju predsednice države nasledila pokojnega moža Nestorja Kirchnerja (predsednik med letoma 2003 in 2007). Njena peronistična stranka se sicer uvršča bolj levo, a hkrati še vedno prisega tudi na dediščino Juana Perona, ki mu je bil gospodarsko najbližji fašistični korporativizem.