Tompkins je zadnjega četrt stoletja živel v Čilu, kjer je delal kot okoljevarstvenik. Foto: Reuters
Tompkins je zadnjega četrt stoletja živel v Čilu, kjer je delal kot okoljevarstvenik. Foto: Reuters
The North Face se specializira za športna oblačila. Foto: North Face

Tompkins je umrl zaradi podhladitve, potem ko so se kajaki, v katerih so bili on in še pet drugih, v močnih valovih na jezeru General Carrera prevrnili. Američana so s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Coyhaiqueju, a je že ob prihodu nehal dihati, BBC povzema navedbe zdravnikov.

Tri kajakaše je iz vode potegnil vojaški patruljni čoln, tri pa helikopter. Razen Tompkinsa, ki je bil predolgo v 4 stopinje Celzija hladnem jezeru, ni bil nihče drug resneje poškodovan.

Tompkins, navdušen smučar, pohodnik in plezalec, je skupaj s poslovnim partnerjem leta 1964 v San Franciscu ustanovil The North Face, ki se je v velikana zimskih športnih oblačil in opreme razvil iz majhne prodajalne z opremo za smučanje in planinarjenje. Štiri leta pozneje je svoji takratni ženi Susie Tompkins Buell pomagal ustanoviti oblačilno znamko Esprit, ki se je prav tako razvila v giganta, ki je bil na svojem vrhuncu vreden okoli 20 milijard dolarjev.

Razočaran nad potrošniško kulturo
Tompkins je pozneje svoj delež v Espritu prodal in se razočaran nad "potrošniško kulturo" upokojil v Čilu, kjer je svoje bogastvo uporabljal v okoljevarstvene namene. Leta 1990 je z aktivistom Jerryjem Manderjem ustanovil sklad Foundation for Deep Ecology, na spletni strani sklada pa je zapisano, da je Tompkins na potrošniško kulturo, ki sta jo promovirali njegovi podjetji z oblačili, začel gledati kot na "še eno uničevalno manifestacijo industrijsko rastočega gospodarstva, strupenega do narave".

Tompkins se je iz ljubezni do narave zato odločil kupiti velike površine zemlje v čilski in argentinski Patagoniji, da bi jo ohranil povsem neokrnjeno. "Doug je bil strasten zagovornik okolja," so v izjavi zapisali pri North Faceu. "Njegova okoljevarstvena dediščina bo pomagala zagotoviti, da bodo tudi generacije za nami lahko raziskovale neokrnjeno naravo."

Ustanovitelj parkov
Na svoji zemlji v Čilu je Tompkins ustanovil 2.900 kvadratnih kilometrov prostrani Pumalin Park, ki se s svojimi gozdovi, jezeri in fjordi razteza od Andov do Pacifika. Dejaven je bil tudi pri okoljevarstvenih vprašanjih v Čilu in Argentini in pomagal širiti okoljevarstveno ozaveščenost v obeh državah.

Ocenjujejo, da je z ženo Kris McDivitt Tompkins, nekdanjo predsednico oblačilne znamke Patagonia, kupil skupno več kot 80.000 hektarjev zemlje za parke in zaščitena območja, zaradi česar je prejel vrsto okoljevarstvenih nagrad. Se pa je moral Tompkins občasno braniti ostrih kritik desničarskih čilskih (pa tudi argentinskih) politikov, ki so ga obtoževali, da njegovo kupovanje zemlje in neprikrito nasprotovanje gojenju lososov in gradnji jezov ogroža njihovo državno suverenost in zavira gospodarski razvoj.