Američani želijo s napotitvijo dodatnih vojakov stabilizirati razmere v Afganistanu, tako da bi se lahko leta 2011 začeli umikati, kot je obljubil Obama. Foto: EPA
Američani želijo s napotitvijo dodatnih vojakov stabilizirati razmere v Afganistanu, tako da bi se lahko leta 2011 začeli umikati, kot je obljubil Obama. Foto: EPA

Napad na mesto Mardža in njegovo okolico, ki naj bi pomenil preobrat v letošnjih operacijah proti talibanskim upornikom in začetek stabilizacije nemirne države, je del nove strategije ameriškega predsednika Baracka Obame, ki je v Afganistan napotil dodatnih 30.000 ameriških vojakov. Okoli 4.500 jih je že prišlo in že sodelujejo v tokratni ofenzivi, ki so je nekateri že poimenovali "mati vseh ofenziv", preostali vojaki pa bodo prišli do konca septembra.

Tokrat Američani in njihovi zavezniki nočejo ponoviti napak iz preteklosti, ko so z operacijami pregnali talibane z določenega območja, a so se nato umaknili, kar so izkoristili uporniki in znova zasedli svoje nekdanje ozemlje. V tokratni ofenzivi bo zato ključno vlogo odigrala afganistanska vojska, ki naj bi zapolnila praznino po odhodu tujih vojakov in poskrbela za vzpostavitev učinkovite oblasti.

Preizkus za afganistanske vojake
To je ena najobsežnejših vojaških operacij za tuje sile v Afganistanu po padcu talibanskega režima pred osmimi leti in vsekakor najpomembnejša operacija za nastajajočo afganistansko vojsko. Američani največ nevarnosti pričakujejo v obcestnih eksplozivnih sredstvih, ki so jih talibanski uporniki pospešeno začeli uporabljati v zadnjih letih, potem ko se izkazala za zelo uspešno orožje iraških upornikov proti ameriškim silam.

Območje na jugu Helmanda, kjer živi okoli sto tisoč ljudi, naj bi nadziralo med tisoč in dva tisoč gorečih talibanskih borcev, ki so obljubili, da se bodo bojevali do zadnje kaplje krvi. Za njih je to območje pomembno, ker nadzorujejo proizvodnjo in tihotapljenje heroina. Nasproti jim bo stalo okoli 7.500 tujih in domačih vojakov, ki jih bodo vodili ameriški marinci.