Azerbajdžan vodi avtokratski predsednik Ilham Alijev, ki je leta 2003 oblast prevzel od svojega očeta. Družina Alijev je na čelu države že skoraj 20 let. Foto: EPA
Azerbajdžan vodi avtokratski predsednik Ilham Alijev, ki je leta 2003 oblast prevzel od svojega očeta. Družina Alijev je na čelu države že skoraj 20 let. Foto: EPA
Azerbajdžan
Bolje kot skrb za človekove pravice Evropo zanimata nafta in plin v Azerbajdžanu. Foto: EPA

Mednarodno nagrajenega novinarja so po besedah njegovega brata varnostniki napadli, ko je snemal spor, ki je izbruhnil, ko so delavci družbe Socar rušili hiše v vasi Sulutapa na obrobju prestolnice Baku. Abasovu so odvzeli kamero, ga podrli na tla in ga hudo pretepli.

Njegov brat Roman je medijem povedal, da se policija ni odzvala na napad in je moral brata sam odpeljati v bolnišnico, kjer je njegovo stanje zelo resno, vendar zdravniki zatrjujejo, da njegovo življenje ni ogroženo.

V preteklosti je Abasov že večkrat poročal o rušenju hiš, ki ga izvaja Socar. Azerbajdžanske oblasti sicer trdijo, da so hiše nezakonito zgrajene na zemljišču, ki je v lasti omenjene družbe.

Abasov piše za časopis Zerkalo in je eden izmed ustanoviteljev azerbajdžanskega inštituta za svobodo in varnost novinarjev, prejšnji teden pa je prejel mednarodno novinarsko nagrado za pisanje o cenzuri.

"V Azerbajdžanu, od koder prihajam, lahko resnica, ki jo pove, novinarja stane življenja," je dejal ob prejemu nagrade.

Novinarji delujejo v ozračju nasilja
Na napad na novinarja se je odzvala Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) in ga označila za šokantnega. Predstavnica OVSE-ja za svobodo medijev Dunja Mijatović je dejala, da je incident še en dokaz ozračja nasilja, v katerem morajo svoje delo opravljati azerbajdžanski novinarji.

Mijatovićeva je oblasti v Bakuju pozvala, naj storilce za ta in druge napade na novinarje kaznuje, pri čemer je spomnila, da sta še vedno nepojasnjena lanska napada na dva novinarja.

Zaradi cenzure, pregona in napadov na novinarje je bila z nafto in plinom bogata nekdanja sovjetska republika že večkrat tarča kritik, a azerbajdžanske oblasti te kritike odločno zavračajo.

Odbor za zaščito novinarjev je na začetku tega meseca sporočil, da je Azerbajdžan med desetimi najhujšimi državami za novinarje in v zaporu je trenutno šest novinarjev. Neodvisne glasove skušajo oblasti zatreti tudi z zapiranjem blogarjev.

Amnesty International je pripravil videokampanjo, da bi okrepil ozaveščenost o sistematičnih kršitvah človekovih pravic v Azerbajdžanu, ko se država ob Kaspijskem morju pripravlja na gostovanje popevke Evrovizije, ki bo potekalo prihodnji mesec.