Ruski, ukrajinski, francoski in nemški zunanji minister Sergej Lavrov, Pavlo Klimkin, Jean-Marc Ayrault in Frank-Walter Steinmeier po srečanju v vili Borsig v Berlinu. Srečanje v t. i. normandijskem formatu je bilo že 12. po vrsti. Foto: Reuters
Ruski, ukrajinski, francoski in nemški zunanji minister Sergej Lavrov, Pavlo Klimkin, Jean-Marc Ayrault in Frank-Walter Steinmeier po srečanju v vili Borsig v Berlinu. Srečanje v t. i. normandijskem formatu je bilo že 12. po vrsti. Foto: Reuters
Doneck
V Donecku so 9. maja pripravili parado ob 71. obletnici konca druge svetovne vojne. Dva dni kasneje so proslavili še dan neodvisnosti. Foto: Reuters

Kot je dejal nemški zunanji minister Frank Walter Steinmeier, so dosegli zgolj napredek glede varnostnih vprašanj, niso pa se uskladili glede zakonodaje, ki bi na vzhodu Ukrajine omogočila lokalne volitve.

Steinmeier je še pojasnil, da so se v Berlinu dogovorili o razpustitvi vojaških združb na območjih, kjer so napetosti, in okrepitvi izmenjave informacij med sprtima stranema. S tem naj bi dosegli, da bo prekinitev ognja, o kateri so se dogovorili v Minsku februarja lani, postala stabilnejša.

Ni dogovora o lokalnih volitvah
Pri vprašanju lokalnih volitev so po besedah vodje nemške diplomacije stališča obeh strani še vedno zelo različna. Z morebitnimi kompromisnimi rešitvami naj bi se odslej ukvarjala posebna delovna skupina. Po prvotnih načrtih bi morali lokalne volitve izvesti že lansko jesen.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je po srečanju povedal, da Rusija zavrača, da bi bili člani misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) na vzhodu Ukrajine oboroženi. Kot je poudaril, je mogoče varnost volitev v regijah Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine zagotoviti tudi brez oboroženih opazovalcev. Ukrajinski zunanji minister Pavel Klimkin je na drugi strani zahteval, da bi imeli člani misije Ovseja ne samo opazovalna, ampak tudi policijska pooblastila.

Lavrov: Ukrajina zavlačuje glede avtonomije
Tudi Lavrov je sicer ocenil, da je srečanje prineslo le komajda omembe vreden napredek. Hkrati je Ukrajino obtožil, da zavlačuje glede avtonomije vzhoda Ukrajine in amnestije za separatiste. "Brez tega ne more biti volitev. Je pa Moskva pripravljena uveljaviti svoj vpliv na proruske separatiste," je še dejal. V spopadih na vzhodu Ukrajine je od pomladi 2014 doslej umrlo več kot 9.000 ljudi.

Ljudska republika Doneck praznovala neodvisnot
Medtem pa so proruski uporniki v vzhodnoukrajinski separatistični regiji Doneck z množično parado in pozivi, da bi se nekega dne pridružili Rusiji, zaznamovali drugo obletnico svoje samooklicane neodvisnosti "Ljudske republike Doneck". Deli Donecka in manjša sosednja provinca Lugansk so se uprli manj kot mesec dni za tem, ko si je Rusija marca 2014 priključila polotok Krim. Voditelji "Ljudske republike Doneck" so nato 11. maja 2014 organizirali referendum, kjer se je 90 odstotkov volivcev izreklo za neodvisnost. Podoben izid je bil tudi v Lugansku.