Kmalu po bombnem napadu so podzemno železnico znova odprli. Foto: Reuters
Kmalu po bombnem napadu so podzemno železnico znova odprli. Foto: Reuters
Santiago de Chile
Predsednica Bachelet zagotavlja, da Čile ostaja varna država. Foto: Reuters

Bombo je razneslo v času kosila v lokalu s hitro prehrano v nakupovalnem središču pri postaji podzemne železnice v premožnejši soseski Les Condes. Pravosodni organi so sporočili, da sta osumljenca za napad pobegnila z avtomobilom in ju še iščejo.

Po poročanju čilskih medijev je bila bomba izdelana iz gasilnega aparata, ki je bil poln smodnika in skrit v smetnjaku pri restavraciji. To je letos že 30. eksplozija bombe v Santiagu de Chile. Prejšnje eksplozije so povzročile le nekaj gmotne škode, odgovornost zanje pa so prevzele anarhistične skupine. Odgovornosti za tokratni bombni napad ni prevzel še nihče.

"Gre za strahopetno dejanje, saj je njegov namen poškodovati ljudi, sejati strah in povzročiti smrt nedolžnih ljudi," je v odzivu dejala čilska predsednica in napovedala, da bodo uporabili posebno protiteroristično zakonodajo, saj morajo storilci odgovarjati za svoja dejanja. Protiteroristični zakoni omogočajo organom pregona uporabo večjih pooblastil in predvidevajo hujše kazni za odgovorne.

Spomin na udar še živ
Tokratna eksplozija je odjeknila tri dni pred 41. obletnico desničarskega vojaškega udara, ki je strmoglavil socialističnega predsednika Salvadorja Allendeja in na oblast pripeljal diktatorja Augusta Pinocheta. Čile je po 17 letih vojaške diktature leta 1990 znova postal demokracija in velja za eno najstabilnejših južnoameriških držav.

Dogodki pred 41 leti še vedno delijo čilsko javnost. Obletnico vojaškega udara tradicionalno spremljajo protesti, ki se pogosto sprevržejo v nemire.