Pred vhod v judovski muzej v Bruslju ljudje prinašajo sveče in cvetje. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Pred vhod v judovski muzej v Bruslju ljudje prinašajo sveče in cvetje. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Bruselj
Do napada je sicer prišlo le dan pred trojnimi volitvami v Belgiji; ob evropskih imajo Belgijci danes tudi parlamentarne in regionalne volitve. Foto: EPA

Ta se je v soboto pripeljal pred judovski muzej, vstopil vanj in začel streljati, nato pa je z avtomobilom pobegnil s prizorišča. Po napadu je policija zaprla območje, turistični del v središču belgijske prestolnice, kjer je veliko lokalov in prodajaln spominkov.

"Žrtve so bile ustreljene v glavo ali grlo," je sporočil župan Bruslja Yvan Mayeur in napad označil za "teroristično dejanje". Žrtve so bili dva turista, izraelska zakonca iz Tel Aviva, francoska državljanka, ki je bila v muzeju kot prostovoljka, in Belgijec, zaposlen v muzeju, ki je še vedno v kritičnem stanju.

Napadalec je še vedno na begu
Najprej so mediji poročali, da sta bila v streljanje vpletena dva moška, eden naj bi streljal, drugi pa vozil avtomobil za pobeg. Policija je že v soboto prijela enega človeka, ki je priznal, da je bil v času napada na prizorišču, a je zanikal vpletenost v incident. Tožilstvo je sporočilo, da so ga medtem že izpustili in ga obravnavajo kot pričo.

Napadalec, ki je vdrl v muzej, začel streljati vsepovprek in pobegnil, je še vedno na begu, belgijska policija pa je danes objavila tudi fotografijo domnevnega napadalca, ki je po prepričanju tožilstva deloval sam. "Storilec je bil najverjetneje sam, dobro pripravljen in oborožen," je povedala tiskovna predstavnica tožilstva.

Je šlo za antisemitizem?
Motiv za napad tako še ni znan, pri tem pa ni izključen antisemitizem. V Belgiji, ki ima 11 milijonov prebivalcev, živi 42.000 Judov, od tega skoraj polovica v prestolnici.

Predstavnik judovske skupnosti v Bruslju Joel Rubinfeld je napad označil kot teroristično dejanje in dejanje iz sovraštva. Da ima napad nedvomno protijudovsko ozadje, se je strinjal tudi francoski predsednik Francois Hollande.

Tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu je odgovornost za napad pripisal naraščajočemu antisemitizmu v Evropi. "V Evropi obstajajo elementi, ki so hitri v obsodbah gradnje judovskih naselbin v Jeruzalemu, niso pa hitri v obsodbah umorov tukaj in v sami Evropi," je povedal in spomnil na sporno gradnjo judovskih stanovanj v vzhodnem delu Jeruzalema ter na Zahodnem bregu.