Na spletu se pojavljajo šale, naj Julian Assange plača varščino kar v kovancih, če že ne more uporabiti plačilnih kartic. Foto: Reuters
Na spletu se pojavljajo šale, naj Julian Assange plača varščino kar v kovancih, če že ne more uporabiti plačilnih kartic. Foto: Reuters

Assange, zdaj že razvpiti ustanovitelj strani WikiLeaks, ki svet v zadnjih tednih razburja z objavami skrivnih in tajnih depeš z diplomatskih predstavništev ZDA, bi moral v primeru zavrnitve švedskega tožilstva plačati 240 tisoč funtov, da bi se lahko branil s prostosti.

39-letnega Avstralca so prijeli prejšnji torek na podlagi evropskega zapornega naloga, ki ga je izdala Švedska zaradi suma, da je avgusta letos posilil in spolno zlorabil dve ženski.

Oster policijski nadzor tudi na "svobodi"
Sodnik Howard Riddle je v drugem poskusu razsodil, da mora Assange westminstrskemu sodišču predati potni list in privoliti v policijsko uro ter elektronsko zapestnico. Varščina znaša kar 240 tisoč funtov (282 tisoč evrov), med dvema policijskima urama (10.00-14.00 in 22.00-2.00) mora biti na svojem britanskem domovanju, ob 18.00 pa se mora zglasiti na krajevni policijski postaji.

Kako spraviti skupaj varščino brez kartic?
Zagovorniki Assangea, ki je zaradi WikiLeaksa postal eden najbolj osovraženih ljudi med ameriški politiki, so sporočili, da so že zbrali polovico varščine. Največja težava za Avstralca je, ker ima blokirano premoženje in bančne račune v Veliki Britaniji, ob tem pa tudi ne more uporabiti sistemov plačilnih kartic (MaterCard, Visa) ali PayPala, saj so omenjena podjetja po objavah WikiLeaksa zaustavila plačila njemu osebno in njegovi spletni mreži.