Mesto je zdaj znova pod nadzorom vojske Konga. Foto: Reuters
Mesto je zdaj znova pod nadzorom vojske Konga. Foto: Reuters

Po besedah generala ZN-a Jeana Baillauda je napad izvedla ugandska islamistična skupina, Zavezniške demokratične sile (ADF), poroča britanski BBC. Med žrtvami napada v mestu Eringeti, ki je od mesta Beni oddaljeno približno 55 kilometrov, naj bi bili štirje vojaki in 12 napadalcev.

Aktivisti, ki so bili priča napadu, pripovedujejo, kot pravijo, "grozljivo zgodbo" o 40 napadalcih, ki so vstopili v Eringeti in začeli pobijati vse povprek. Pobijali so tudi znotraj klinike. Zaprli so mestno vojaško oporišče in položaje mirovne misije ZN-a. Potem ko so izropali mesto in požgali številne hiše, so odšli. Večina izmed 20.000 prebivalcev je pobegnila iz mesta. General Baillaud je dodal, da je bil to najhujši napad na tem območju v zadnjem obdobju, čeprav so napadi – v večini z mačetami in sekirami – vse pogostejši.

ADF je na severovzhodu Konga navzoč od leta 2004, ko je bila pregnan iz Ugande. Zavezniške demokratične sile je islamska sekta ustanovila leta 1996 v Ruvenzoriju. Potem ko se je preselil v Kongo, je sklenil zavezništva z nekaterimi tamkajšnjimi oboroženimi skupinami. Po ocenah ima ADF le nekaj sto borcev. Vlada krivi ADF za tako rekoč vse napade na tem področju Konga v zadnjem letu. Od oktobra 2014 naj bi na tem območju umrlo najmanj 500 civilistov.