Moč Islamske države ne pupušča. Foto: Reuters
Moč Islamske države ne pupušča. Foto: Reuters

Ženski iz New Yorka sta nameravali sami doma izdelati bombo in jo raznesti na podoben način, kot sta to storila brata Tamerlan in Džohar Carnajev leta 2013 na bostonskem maratonu. Thomasova je na svetovnem spletu spoznala terorista IS-ja, ki jo je navdušil, da se pridruži tej skrajni sunitski oboroženi skupini.

Tožilci pravijo, da je teroristu odpisala, da se ji zdi ideja imenitna in čudovita. Kupila je letalsko vozovnico do Barcelone, od koder je nameravala z avtobusom v Carigrad, od tam pa čez mejo v Sirijo. Po aretaciji so jo na sodišču, kamor je prišla v burki, obtožili podpore terorizmu.

V zadnjih 18 mesecih se je ameriško pravosodno ministrstvo ukvarjalo z več kot 30 ljudmi, ki so odšli v tujino, da bi se pridružili kateri izmed terorističnih skupin; izmed teh je bilo 18 primerov povezanih s podporo IS-ju. "Teroristične grožnje so postale bolj razpršene, bolj zapletene in decentralizirane, saj vključujejo vse več posameznikov, ki ukrepajo na svojo roko, ter povezave prek družbenih omrežij," je dejal sekretar na notranjem ministrstvu Jeh Johnson.