V ločenem napadu je bila uničena zgodovinska hiša. Foto: EPA
V ločenem napadu je bila uničena zgodovinska hiša. Foto: EPA

Prvi izsledki preiskave kažejo, da je bilo na avtobusu podtaknjeno razstrelivo. Eksplozija je odjeknila v trenutku, ko so študentke ženske univerze Sardar Bahadur Kan vstopale na avtobus.

Kmalu zatem pa je v bolnišnici, kamor so vozili žrtve prvega napada, odjeknila še ena eksplozija, v kateri je umrlo še enajst ljudi, več je bilo ranjenih. Druge podrobnosti o tem napadu niso znane.

Kveta je prestolnica pakistanske pokrajine Beludžistan, ki je v zadnjih mesecih priča porasti nasilja. Za nekatere napade so odgovorni separatisti in za drugimi islamski skrajneži, ki nasprotujejo izobraževanju žensk.

Napad na zgodovinsko dediščino
Predtem so v Beludžistanu uporniki uničili zgodovinsko hišo, v kateri je nekoč prebival oče pakistanskega naroda Mohamed Ali Džina. Nekdanjo rezidenco, ki je danes muzej, so napadli z raketnimi granatami, zaradi česar je enonadstropno leseno stavbo zajel ogenj.

V napadu je umrl policist, pristojen za varovanje, požar pa je uničil dele stavbe. Stavba je stara več kot 120 let.

Džina, ki je uspešno vodil kampanjo za ustanovitev Pakistana leta 1947, je v tej stavbi živel dva meseca, kako leto dni pred smrtjo zaradi bolezni pljuč. Po smrti so stavbo razglasili za muzej nacionalne dediščine, v njej pa so razstavili številne predmete, ki jih je uporabljal oče naroda.

Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, se je pa nanj ostro odzval pakistanski premier Navaz Šarif. "Vsi ukrepi bodo sprejeti, da ohranimo varnost takšnih nacionalnih dragocenosti in dediščine," je poudaril.