Ottawo je pretresel primer najstniških zvodnic, ki so zlorabljale vrstnice in dekleta, še mlajša od 15 let. Foto: Reuters
Ottawo je pretresel primer najstniških zvodnic, ki so zlorabljale vrstnice in dekleta, še mlajša od 15 let. Foto: Reuters
Ottawa
V Kanadi zakonodaja ne prepoveduje seksa za plačilo, zato pa je decembra lani vrhovno sodišče presodilo, da so zakoni, ki prepovedujejo organizirajo prostitucijo, neustavni. V letu dni mora parlament sprejeti zakonodajo, po kateri bodo bordeli legalizirani. Foto: EPA

Mladoletni voditeljici najstniške prostitucije zdaj grozi do 14 let zapora, saj je tožilstvo zaradi teže zločinov zanjo zahtevalo sojenje po merilih za odrasle, čeprav je bila v času aretacije junija 2012 stara le 16 let.

Soobtoženi zvodnici priznali krivdo
Neimenovano zvodnico je bremenilo kar 30 različnih obtožb, med drugimi zaradi otroške pornografije, napada in prisilnega zadrževanja. Dve od njenih glavnih soobtoženk v primeru sta med procesom predčasno priznali krivdo, potem ko sta se zlomili pod obtožbami o siljenju deklet v pijančevanje in drogiranje, pretepanjem in podreditvi žrtev, preden so jih oddale strankam. Obe sta bili obsojeni na tri leta zapora oz. najvišjo mogočo kazen za starejše mladoletnike v Kanadi.

Na spletu novačile "prijateljice"
Trio zvodnic je bil v času aretacij star od 15 do 16 let, z večino izmed žrtev, ki so jih prisilile v prostitucijo, pa so spoznale prek Facebooka. Z vabili na druženje in zabavo so vrstnice zvabile v svoja stanovanja, kjer so mladoletnicam ponujale mamila in alkohol ter jih nagovarjale, da postanejo "spremljevalke". Če so "prijateljice" zavrnile ponudbo, so sledile grožnje in nasilje, pri čemer so nekatere žrtve slikale v kočljivih položajih, s katerimi so jih zvodnice začele izsiljevati.

Mamila, nasilje in izsiljevanje
Tožilstvo je na sojenju predstavilo primere sedmih žrtev, ki so jih našli in so privolile v sodelovanje z oblastmi. Ena izmed žrtev je bila tako z brcami in kričanjem prisiljena vstopiti v avtomobil stranke na bencinski črpalki. Čeprav ji je uspelo pobegniti, so jo ujeli in jo potisnili nazaj v avtomobil. Drugi žrtvi so na "zabavi" v kleti strgale obleko in jo fotografirale nago, nato pa grozile, da bodo to objavile na družbenih omrežjih.

Najmlajša žrtev je bila stara le 13 let. Njena mati jo je pustila pri glavni zvodnici, da bi prespala pri novi prijateljici. Naslednji dan se je dekle vrnilo zmedeno, naličeno, v visokih petah in plašču, ki ni bil njen.

Obtožnice tudi za stranke
Tožilstvo je pojasnilo, da so zvodnice strankam prek telefonov pošiljale fotografije deklet, ki so jih nato s taksijem dostavljali na domove strank. Nekatere stranke so odkrile pravo starost prisilnih prostitutk in so se samo pretvarjale, da so imele spolne odnose, da bi jim prihranile nasilje zvodnic. Druge stranke so izkoristile priložnost in so zlorabile nemočna dekleta, zaradi česar so v sodnih postopkih.

Zvodnica klonila šele ob sodbi
Policija je grozljiv zvodniški krožek razbila šele po prijavi enega izmed staršev, ki se mu je zaupala ena izmed zavedenih deklet in žrtev manipulativnih najstnic iz Ottawe. Prvoobtožena zvodnica je bila skozi celoten proces stoično mirna, zlomila pa se je šele med branjem obsodbe. Sodnica Diane Lahaie je prekinila branje, ji ponudila robčke, da si obriše solze, nato pa navedla vse podrobnosti njenih zločinov, zaradi katerih bo dolga leta za zapahi.