Ponovno štetje glasov v glavnem mestu Hondurasa Tegucigalpi. Foto: Reuters
Ponovno štetje glasov v glavnem mestu Hondurasa Tegucigalpi. Foto: Reuters

"Končali smo ponovno štetje," je povedal predsednik državne volilne komisije David Mataramos, ki je predtem napovedal ponovno štetje 1.006 glasov zaradi neskladnosti. Opozicijsko Zavezništvo proti diktatorstvu je medtem zahtevalo ponovno štetje 5.173 glasov.

Kot je sporočil Mataramos, je Hernandez po preštetju vseh glasovnic na volitvah, ki so potekale 26. novembra, osvojil 42,98 odstotka glasov, njegov tekmec Salvador Nasralla pa 41,39 odstotka. Uradnega zmagovalca volitev še niso razglasili, saj obstaja možnost pritožb. Tako bi lahko zmagovalca razglasili šele čez 22 dni.

Na ulicah honduraških mest se je v nedeljo znova zbralo več tisoč podpornikov Nasralle, ki so protestirali proti predsedniku in volilnim prevaram. Zbrali so se kljub v petek uvedeni policijski uri, ki velja ponoči med 18. in 6. uro, trajala pa bo deset dni. Protestniki so trobili z vuvuzelami, prižigali ognje in predsednika pozivali k odhodu.

Očitki oblasti, da je ukradla volitve
Protestov v prestolnici Tegucigalpa se je udeležil tudi Nasralla, ki je tako kot protestniki oblasti obtožil, da so ukradle volitve. Poleg tega je pripadnike honduraške vojske pozval, naj se uprejo izvajanju policijske ure. "Vse pripadnike oboroženih sil pozivam: uprite se svojim, vodjem," je dejal množici podpornikov, ki so izžvižgali vojake. "Vi ne bi smeli biti tam, ampak bi morali biti del ljudstva," pa je dejal vojakom. Vse je pozval tudi k udeležbi na vsedržavni stavki, ki naj bi se začela danes. Med nedeljskimi protesti ni izbruhnilo nasilje, so pa v preteklih dneh protesti zahtevali najmanj tri smrtne žrtve. Več sto ljudi so aretirali.

Medameriška komisija za človekove pravice in Urad ZN-a za človekove pravice v Hondurasu sta medtem v nedeljo v skupni izjavi honduraške oblasti pozvala, naj ukrepajo "v skladu s človekovimi pravicami in spoštujejo osebno integriteto posameznikov".