Svet
(3)
Kašmir
Po usmrtitvi so v Kašmirju poostrili varnostne ukrepe. Foto: EPA
Šrinagar
Skupina kašmirskih študentov je zahtevala oprostitev Guruja. Foto: EPA

Dodaj v

V Indiji obesili kašmirskega skrajneža zaradi napada na parlament

Guru obešen 20 metrov stran od svoje celice
9. februar 2013 ob 10:42
New Delhi - MMC RTV SLO, STA, Reuters

V Indiji so obesili kašmirskega skrajneža, ki je bil obsojen zaradi napada na zvezni parlament v New Delhiju decembra leta 2001, ko je bilo ubitih devet ljudi, osem policistov in vrtnar.

Pripadniki varnostnih sil so ubili vse napadalce, ki so bili oboroženi s puškami, z granatami in razstrelivom, še preden jim je uspelo priti do glavne dvorane parlamenta. Mohameda Afzala Guruja so prijeli nekaj dni po napadu skupaj s tremi drugimi.

Obtožen je bil zarote in načrtovanja napada v okviru delovanja pakistanske skrajne islamistične skupine Jaiš-e-Mohamed, ki se bojuje proti indijski oblasti v večinsko muslimanskem Kašmirju. Obsodili so ga na smrt, indijsko vrhovno sodišče pa je potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča.

Guru, sicer indijski državljan, je bil obešen 20 metrov stran od svoje zaporniške celice v posebnem varnostnem krilu zapora Tihar.

Indija je odgovornost za napad na parlament pripisala skrajnežem v Pakistanu in zatrdila, da je šlo za pakistanske državljane, a je Islamabad zanikal kakršne koli povezave z napadom.

Obe državi, ki sta se od neodvisnosti že trikrat zapletli v vojno, sta po incidentu povečali vojaško navzočnost na skupni meji, kjer sta nakopičili skoraj milijon vojakov na obeh straneh.

Strah pred nemiri v Kašmirju
To je bila v Indiji že druga usmrtitev z obešanjem v zadnjih treh mesecih, potem ko so novembra usmrtili edinega preživelega napadalca iz terorističnih napadov v Mumbaju leta 2008 Mohameda Adžmala Amirja Kasaba, a takrat so ljudje njegovo smrt proslavljali na ulicah, medtem ko je primer Guruja veliko bolj pereč.

Nekateri kašmirski voditelji so opozarjali, da bo Gurujeva usmrtitev sprožila separatistični upor proti indijskim oblastem v Kašmirju. V pričakovanju protestov po usmrtitvi so oblasti v delih Kašmirja uvedle policijsko uro in ljudem ukazale, naj zapustijo ulice.

Med aktivisti za človekove pravice nekateri trdijo, da mu niso sodili pravično.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
kozi
# 09.02.2013 ob 12:53
... se takoj mame huliganov pritožijo, da gre za politične zapornike...

p.s.: imajo pa zgleda tudi indijci počasno sodnijo.
sik
# 09.02.2013 ob 11:41
Pri nas na Občini Maribor pa...
valcek2010
# 09.02.2013 ob 13:45
pri nas je to tudi parlament

ljudje se borijo za poštensot in pravičnost, ki jih politiki ne poznajo

pot ki jo ubral indijski parlament je podobne slovensku treba je ustrahovat ljudi, jih pospravit njihove domove in da se ne prikažejo, ker lahko kdo izgubi glavo

baje so politiki nedotakljivi, so vsi isti , ne gled koga bomo volili,
Kazalo