Američani bodo pomagali pri pospešenem urjenju iraških vojakov. Foto: AP
Američani bodo pomagali pri pospešenem urjenju iraških vojakov. Foto: AP
Obama pošilja nove vojake v Irak

Ameriški vojaški inštruktorji bodo nameščeni v oporišču Takadum v nemirni pokrajini Anbar, kjer bodo pomagali pri urjenju in svetovanju iraški vojski, ki se bori proti sunitskim skrajnežem, ne bodo pa sami sodelovali v bojnih nalogah.

Obama se je za napotitev dodatnih inštruktorjev odliočil po prošnji iraškega premierja Hajderja Al Abadija, hkrati pa odredil tudi takojšnjo dobavo osnovne vojaške opreme in materiala iraškim silam, tudi kurdskim borcem in plemenskim borcem, ki se bojujejo pod iraškim poveljstvom.

Pripadniki Islamske države so maja osvojili Ramadi, prestolnico Anbarja, kljub večmesečnim letalskim napadom na položaje skrajnežev pod vodstvom ZDA.

Iz Pentagona so sporočili, da bodo s povečanjem ameriške vojaške prisotnosti v Iraku pomagali iraškim silam pri ponovnem zavzetju koridorja med Ramadijem in Faludžo.

Čeprav je bilo v zračnih napadih v Siriji in Iraku po ameriških navedbah ubitih 10.000 skrajnežev, pa se je Islamska država izkazala za zelo odporno in prilagodljivo, saj je zasedla nova ozemlja.

V Mosulu so skrajneži obeležili prvo obletnico zasedbe, potem ko so pred letom dni v bliskoviti ofenzivi osramotili iraško vojsko in zasedli drugo največje iraško mesto.

Pomoč pri normalizaciji življenja
ZDA bodo v sodelovanju z Združenimi narodi pomagale iraški vladi tudi pri normalizaciji življenja na območjih, ki jih bodo iraške sile osvobodile od Islamske države. Obama je obenem ponovno potrdil podporo prizadevanjem premierja Abadija za vključujočo in učinkovito vladno strukturo v kateri se bodo vse iraške skupnosti počutile doma.

ZDA tako podpirajo načrt iraške vlade za osvoboditev province Anbar in decentralizacijo. "Funkcionalni federalizem, za katerega si prizadeva iraška vlada je ključnega pomena za to, da se Islamska država, ko bo enkrat poražena, več ne bo vrnila v Irak," je sporočila Bela hiša.

Obama pošilja nove vojake v Irak