Zaslišanje je potekalo v predsedniški palači v Rimu. Foto: EPA
Zaslišanje je potekalo v predsedniški palači v Rimu. Foto: EPA
Odvetnik obsojenega mafijskega šefa Tota Riine v pogovoru s sedmo silo. Foto: EPA
Napolitano (na fotografiji ob prihodu na beneški filmski festival) je na čelu Italije od leta 2006. Foto: EPA
Napolitana zaslišali zaradi povezav politike z mafijo

Kot trdi državno tožilstvo v Palermu, je bil cilj pakta ustaviti bombne in druge napade Cosa Nostre. V zameno so visoki politiki za okoli 400 mafijcev omogočili ugodnejše zaporne pogoje. V nekaterih primerih so bile celo odpravljene obsodbe sodišč, obljubljene so bile tudi spremembe zakonodaje v korist mafije.

V času, ko naj bi tajni pogovori že potekali, sta bila leta 1992 umorjena protimafijska sodnika Giovanni Falcone in Paolo Borsellino. Sledila je vrsta mafijskih napadov v več mestih, v enem izmed njih je bilo maja 1993 v Firencah ubitih pet ljudi. Leto pozneje so napadi naenkrat ponehali in tožilstvo sklepa, da je bil vmes dosežen dogovor.

Napolitanu sodelovanja ne očitajo
89-letni Napolitano, ki je od leta 2006 predsednik Italije, je v letih 1992-1994, ko naj bi se sklepal omenjeni "pakt o nenapadanju", predsedoval spodnjemu domu italijanskega parlamenta. Sodelovanja pri tajnih pogovorih z mafijo mu tožilstvo ne očita. Kot so po pričanju sporočili iz njegovega urada, je predsednik na vsa vprašanja odgovarjal z "največjo transparentnostjo in zbranostjo". Obenem so pozvali k čim hitrejši objavi prepisa pričanja.

Napolitana so zaslišali v predsedniški palači Kvirinal v Rimu, in ne na sodišču v Palermu, kjer sicer poteka sojenje. V ta namen je v Kvirinal prišlo okoli 40 ljudi, med njimi sodniki, tožilci in odvetniki. Predsednik naj bi med pričanjem zatrdil, da o domnevnih dogovorih med politiko, policijo in mafijo ni vedel ničesar. Predsednik države v Italiji uživa imuniteto in še nikoli doslej ni nastopil kot priča na kakšnem sojenju v kazenskih zadevah.

Sodba šele čez leto dni?
Tožilce v tem primeru sicer posebej zanima pismo, ki ga je Napolitano prejel od svojega pravnega svetovalca Lorisa D'Ambrosia, malo preden je ta leta 2012 umrl zaradi srčnega napada. V pismu D'Ambrosio med drugim zavrača obtožbe, da je skušal posegati v preiskavo o domnevnem paktu, s čimer naj bi ščitil nekdanjega notranjega ministra Nicolo Mancina, ki je med obtoženimi. Mancino, ki krivdo zanika, je Napolitana tudi sam štirikrat klical po telefonu in tožilce zanima, o čem sta govorila.

Obtoženih na sojenju je sicer deset vidnih mafijcev, visokih karabinjerjev in politikov, med njimi poleg D'Ambrosia dolgoletni mafijski šef Salvatore Riina, ki se ga je zaradi velike krvoločnosti prijel vzdevek Pošast, ter nekdanji senator in zaupnik nekdanjega premierja Silvia Berlusconija, Marcello Dell'Utri.

Sojenje traja že več kot leto dni, predtem je tožilstvo za preiskavo potrebovalo več kot štiri leta. Sodba se ne pričakuje pred koncem leta 2015, nato pa bodo nanjo mogoče še pritožbe.

Napolitana zaslišali zaradi povezav politike z mafijo