Za zdaj še ne obstaja uradna povezanost med Berlusconijem in krvavimi napadi mafije leta 1993. Foto: EPA
Za zdaj še ne obstaja uradna povezanost med Berlusconijem in krvavimi napadi mafije leta 1993. Foto: EPA
Berlusconi žena
Silvio Berlusconi naj bi se bolj bal svoje nekdanje žene, ki od njega zahteva 43 milijonov evrov letno, kot mafijcev. Foto: EPA

Lahko bi rekli, da se je "napad" na italijanskega premierja Silvia Berlusconija začel s poročanjem italijanskih medijev o njegovih spolnih škandalih, ki so ne nazadnje vodili do razdora njegovega zakona. Njegovi 53-letni ženi Veronici Lario je prekipelo med drugim tudi zato, ker je na seznam kandidatov, ki so se na njegovi strankarski listi potegovali za vstop v Evropski parlament, predlagal sama mlada in politično neizkušena dekleta. A to je bil verjetno le vrh ledene gore. "Stvari bodo postale umazane," zdaj Lariova grozi nekdanjemu možu, od katerega zahteva 43- milijonov evrov letno.

Silvio Berlusconi je stopil v politiko leta 1993, ko je ustanovil stranko Naprej, Italija. Spomladi prihdnje leto je zmagal na volitvah in prvič zavzel položaj italijanskega premierja. Leto pred Berlusconijevim vstopom v politični prostor je italijanska mafija Cosa Nostra napovedala vojno državi, zaradi korupcijskih škandalov.
Okostnjaki, ki zdaj padajo iz omare, pa so italijanski javnosti razkrili še to, da je med italijansko državo in Coso Nostro sodelovanje potekalo že leta 1993. Po krvavem obračunu mafije z oblastjo je sledila tudi menjava mafijskega vrha. Tota Riinoja je zamenjal Bernardo Provenzano, ki je iskal nove poti za vnovičen prodor v politično elito. Do Berlusconija naj bi stopil v stik prek Marcella Dell'Utrija, ki je bil takrat glavni organizator stranke Naprej, Italija. V zameno za politično zmago Berlusconija naj bi Provenza zahteval televizijsko mrežo. Tako naj bi nastala medijska družba Mediaset, ki ima poleg mnogih medijev v lasti televizijske programe Canale 5, Rete 4, Italia 1.

A stvari so za Berlusconija očitno postale preresne. Italijansko sodišče je pred kratkim odločilo, da je bila njegova izsiljena poslanska imuniteta, ki ga je ščitila pred kazenskim pregonom, neustavna. Na zatožni klopi bi moral zaradi primera podkupovanja britanskega odvetnika Diavida Millsa (v višini 380.000 evrov za lažno pričanje v dveh procesih) in suma utaje davkov njegovega podjetja Mediaset sedeti že 16. novembra. Pa nato 4. decembra in zdaj 15. januarja 2010, saj ima Berlusconi druge, pomembnejše zadeve, kot je vodenje vlade v Rimu.

Nepričakovan preobrat, ki je nad Berlusconija zgrnil črne oblake, je bilo pričanje mafijskega skesanca "pentito" Gaspareja Spatuzza. Ta je na zatožni klopi priznal, da je bil med mafijskimi krvavimi spopadi leta 1993 s Coso Nostro povezan tudi Berlusconi, ki takrat še ni vkorakal v politične vode. Spatuzza je omenil sestanek z njegovim mafijskim botrom Giuseppejem Gravianom leta 1994, po bombnih napadih (Graviano je bil pozneje skupaj z njegovim bratom obsojen na dosmrtno zaporno kazen). "Graviano mi je dejal, da nam je vse skupaj uspelo zaradi podpore zanesljivih ljudi, ki so bili vpleteni v izvedbo napada ... Omenil je dve imeni, med drugim tudi Berlusconijevo kot 'človek iz Channel 5'," in "Vse imamo zavoljo resnosti teh ljudi, še posebej Berlusconija."

Spatuzza je pričal v okviru sojenja proti tesnemu sodelavcu Berlusconija Marcella Dell'Utrija, ki so ga decembra 2004 obsodili sodelovanja z mafijo.

Mafija želi "potunkati" Berlusconija
Dell'Utri, ki se bojuje proti devetletni zaporni kazni, je dejal, da je bil napad proti Berlusconiju nekakšno maščevanje, saj se je "Berlusconijeva vlada najbolj rigorozno bojevala proti organiziranemu kriminalu / ... / Vse je lažno. In seveda se Berlusconi ne sekira preveč zaradi tega. Bolj se boji svoje žene kot Spatuzze," se je šalil Dell'Utri.

"Poteza mafijcev je povsem logična"
In kako se na obtožbe odziva Berlusconi? Njegov predstavnik za odnose z javnostmi je dejal: "Poteze mafije so povsem logične, saj se je premierjeva vlada najodločneje in najbolj zavzeto bojevala proti organiziranemu kriminalu." Berlusconi je tudi že napovedal tožbo časopisom, ki so pisali o njegovi vpletenosti v primer, saj naj bi to škodovalo poslovanju njegovih podjetij.

"Če obstaja človek, ki je po svoji naravi, občutljivosti, mentaliteti, političnem in kulturnem ozadju oddaljem od mafije, sem to jaz," pa je dejal v svoj bran. Prav tako trdi, da sodišča sprejemajo lažne odločitve na podlagi pristranskosti, saj želijo spodnesti njegovo oblast in uničiti njegovo medijsko podjetje Mediaset.

Berlusconijeva vlada se rada pohvali, da v povprečju aretirajo osem mafijcev dnevno, skupno pa so zasegli okoli 10.000 mafijskih nepremičnin v vrednosti 5,3 milijarde evrov.