Ugrabitve tujcev v Jemnu so že del plemenske folklore, običajno pa se razrešijo z izpustitvijo v zameno za manjšo odkupnino. Foto: EPA
Ugrabitve tujcev v Jemnu so že del plemenske folklore, običajno pa se razrešijo z izpustitvijo v zameno za manjšo odkupnino. Foto: EPA

V torek so 50 km severozahodno od Sane, glavnega mesta Jemna, ugrabili Kolumbijca, Nemca, Iračanko in Palestinko skupaj z dvema jemenskima voznikoma. Vsi so delali za Urad Združenih narodov za koordinacijo humanitarnih zadev (UN OCHA). Skupina se je z dvema avtomobiloma vračala v Sano z obiska taborišča razseljenih ljudi v Hardu na severu države.

Ugrabitev zaradi zaprtega pripadnika plemena
Plemenska skupina je človekoljubne delavce ugrabile, ker zahteva izpustitev svojega pripadnika Ali Ganema Al Zubairija, ki je v Sani zaprt zaradi kriminalnega delovanja in umora. Ugrabitelje je k izpustitvi delavcev ZN-ja prepričal minister za elektriko Saleh Sumai.

Izredno močna in vplivna jemenska plemena se zaradi sporov z oblastmi ali gole želje po zaslužku z odkupninami pogosto zatekajo k ugrabitvami. V zadnjih 15 letih je bilo v Jemnu ugrabljenih več kot 200 tujcev, pri čemer jih je bila velika večina pozneje izpuščena nepoškodovanih, običajno pa ugrabljenci tudi v varnem zavetju domovine pripovedujejo o izredno spoštljivem odnosu ugrabiteljev.

Nemirni Jemen pretresajo številni spopadi
Jemen so zadnje leto pretresali množični protesti proti režimu predsednika Ali Abdulaha Saleha. V večmesečnih protestih in spopadih je bilo ubitih več sto ljudi, osovraženi Saleh pa je prepustil oblast in zapustil državo na začetku leta, potem ko je bil sprejet zakon o njegovi imuniteti. Revno državo na jugozahodu Arabskega polotoka sicer ob političnem vrenju ob spremembah po padcu režima pretresajo tudi številni upori in spopadi (šiiti, Al Kaida, separatisti).