Saleh je po enoletnih protestih in uporih predal oblast in zapustil Jemen. Foto: EPA
Saleh je po enoletnih protestih in uporih predal oblast in zapustil Jemen. Foto: EPA
Protestniki proti jemenskemu predsedniku Salehu
Po televizijskem nagovoru Saleha in njegovem odhodu iz države so ulice Sane in Adna preplavili tisoči protestnikov, ki so slavili zmago. Foto: Reuters

Saleh, ki je združenemu Jemnu vladal od leta 1990, severnemu delu države pa od leta 1978, se je držal novembrskega dogovora o predaji oblasti in se še pred iztekom januarja dokončno odpovedal oblasti. 69-letnik je v nedeljo zapustil glavno mesto Sana skupaj z ženo in petimi otroki, so povedali viri blizu predsedniku.

Zadržan ameriški sprejem "samo na zdravljenje"
Saleh, ki se je na poti v ZDA za kratek čas ustavil še v Omanu, je že odpotoval iz omanske prestolnice Muskat (Maskat). Ameriško zunanje ministrstvo je sporočilo, da so Salehu dovolili vstop v ZDA zaradi zdravljenja. Obenem so dali jasno vedeti, da ameriška vlada pričakuje, da bo Saleh ostal le "omejen čas" oziroma tako dolgo, kolikor bo to zahtevalo zdravljenje.

V nagovoru zaprosil za odpuščanje
Saleh je imel v nedeljo sicer televizijski nagovor, v katerem je ljudstvo prosil, naj mu oprosti za "morebitne napake" v času njegove vladavine. Obenem je Jemence pozval k enotnosti. Napovedal je tudi, da se bo vrnil v Jemen, vendar ne kot predsednik države, ampak kot vodja svoje Splošne ljudske kongresne stranke.

Oblikovanje vlade narodne enotnosti
Po 33 letih vladanja je Saleh novembra lani privolil v dogovor o predaji oblasti, ki je med drugim predvideval, da bo v zameno za imuniteto pred kazenskim pregonom odstopil s položaja in vsa ustavna pooblastila predal svojemu namestniku Mansurju Hadiju, ta pa naj bi z opozicijo oblikoval vlado narodne enotnosti, ki bo vodila nacionalni dialog in pripravila novo ustavo.

Popolna imuniteta za obdobje predsednikovanja
Jemenska prehodna vlada in v nedeljo še parlament sta potrdila zakon, ki zagotavlja Salehu popolno imuniteto za vse, kar je storil v času svoje 33-letne vladavine, njegovim sodelavcem pa delno imuniteto. Sporni zakon sta podprla kljub glasnemu negodovanju in demonstracijam več tisoč Jemencev, ki ga obtožujejo, da je med ljudsko vstajo načrtno ubil več sto ljudi. Za nasilje naj bi bila odgovorna predvsem republikanska garda pod vodstvom Salehovega sina.

Trd avtokrat in tesen ameriški zaveznik
Saleh je kljub avtokratski naravi režima veljal za enega najtesnejših zaveznikov ZDA, zaradi česar se je na jugovzhodu zadnja leta spopadal z obsežnim uporom jemenske Al Kajde. Državo na jugozahodu Arabskega polotoka pretresajo številni spori in spopadi: šiitski upor, separatizem na jugu, delovanje Al Kajde ...

Padla četrta arabska domina
Z arabsko vstajo so se lani začeli množični protesti opozicije, ki se je postopoma združevala, njena osnovna zahteva pa je bila Salehov odhod. Jemen je po Tuniziji, Egiptu in Libiji četrta arabska država, ki je doživela slovo dolgoletnega vladarja. Nova začasna vlada bo pripravila parlamentarne volitve za nov ustavodajni zbor, s katerim naj bi skušali pomiriti in urediti vse spore, ki razjedajo to 24-milijonsko državo ob Rdečem morju in Indijskem oceanu.