Kitajska se spopada s pomanjkanjem pitne vode, zaradi česar tam že nekaj desetletij poteka največji projekt preusmeritve voda v zgodovini človeštva. Foto: EPA
Kitajska se spopada s pomanjkanjem pitne vode, zaradi česar tam že nekaj desetletij poteka največji projekt preusmeritve voda v zgodovini človeštva. Foto: EPA
Foruma se udeležujejo politiki z vsega sveta. Na fotografiji so med drugim etipski, turkmenski, tadžikistanski in madžarski predsednik ter monaški princ. Foto: EPA

Na forumu, ki poteka vsako tretje leto, bodo razpravljali o tem, kako zagotoviti dovolj vode, ki je vse bolj primanjkuje za vse ljudi na svetu. Po napovedih mednarodnih organizacij naj bi se svetovna potrošnja vode v naslednjih 15 letih povečala za najmanj 40 odstotkov.

Že danes ponekod, na primer v Aziji, zelo primanjkuje pitne vode, njeno pomanjkanje pa je tudi v ozadju vse več svetovnih konfliktov. Zato ni naključno, da se bo letošnjega svetovnega vodnega foruma udeležilo rekordno število ljudi. Glavne teme razprave bodo: voda za vse, razvoj vodnih virov in vzdržljivost vodne porabe.

Problem z vodo za Kitajsko pereč
Vprašanje zagotavljanja čiste vode je tudi na Kitajskem eno izmed perečih vprašanj, ne samo zaradi dejstva, da je skoraj polovica voda zaradi onesnaženosti neuporabnih za pitje, ampak tudi zaradi njenega hudega pomanjkanja na severnih razvitih območjih.

Na Kitajskem že nekaj desetletij poteka največji projekt preusmeritve voda v zgodovini človeštva. Do leta 2050 bodo na Kitajskem zgradili na tisoče kilometrov novih prekopov, s katerimi bodo vode iz štirih glavnih rek na jugu Kitajske preusmerili na sever, posebej na območje Pekinga, kjer zaradi hitrega naraščanja števila prebivalstva pitne vode najbolj primanjkuje.

V okviru tega projekta so že zgradili vodne prekope med Pekingom in pristaniškim mestom Tjandžin, sladko vodo pa bodo pridobivali tudi iz morske vode. Zaradi akutnega pomanjkanja vode so na primer na Kitajskem lani zaprli 66 igrišč za golf in prepovedali njihovo nadaljnje odpiranje.

Proti privatizaciji vodnih virov
Posebna tema svetovnega vodnega foruma bo tudi razprava o tem, da bi morali na svetovni ravni preprečiti privatizacijo vodnih virov in jih ohraniti kot javno dobro.