Hosni Mubarak je skoraj 30 let s trdo roko in ob veliki pomoči ZDA in drugih zahodnih držav vladal Egiptu. Foto: EPA
Hosni Mubarak je skoraj 30 let s trdo roko in ob veliki pomoči ZDA in drugih zahodnih držav vladal Egiptu. Foto: EPA

Mubaraka so do vojaške akademije na obrobju Kaira, kjer poteka sojenje, pripeljali z reševalnim vozilom, nato pa ga na nosilih in pokritega z odejo prenesli v sodno dvorano. 83-letni Mubarak je od aprila v priporu v vojaški bolnišnici.

Ob nekdanjemu predsedniku sodijo tudi njegovima sinovoma Alaju in Gamalu Mubaraku, nekdanjemu zloglasnemu notranjemu ministru Habibu Al Adliju in šestim visokim policijskim častnikom. Obtoženi so korupcije in odgovornosti za nasilno zatrtje množičnih protirežimskih protestov februarja letos, ki so terjali okoli 850 življenj.

Zavrnjena zahteva po zamenjavi sodnika
Sojenje se je začelo avgusta, oktobra pa je bilo preloženo zaradi zahteve odvetnikov svojcev žrtev protirežimskih protestov, da se zaradi pristranskosti zamenja sodnika Ahmeda Refata, a je bila ta zahteva v začetku decembra zavrnjena. Zadnje zaslišanje je potekalo septembra.

Za varen potek sojenja danes skrbi kar okoli 5.000 policistov. Pred sodiščem se je zbrala množica privržencev nekdanjega predsednika, pa tudi družine ubitih v protirežimskih protestih. Prvi nosijo plakate s slikami Mubaraka, drugi s slikami ubitih svojcev.