Italijanska duhovnika sta poleg misijonarskega dela pomagala lokalni skupnosti pri oskrbi z vodo. Foto: EPA
Italijanska duhovnika sta poleg misijonarskega dela pomagala lokalni skupnosti pri oskrbi z vodo. Foto: EPA

Odgovornosti za ugrabitev ni prevzel nihče, vendar poznavalci sumijo, da gre za delo pripadnikov skrajne nigerijske islamske skupine Boko Haram, ki deluje na tem območju.

Napadalci so sredi noči vdrli v hišo na severovzhodu države in odpeljali trojico. Pred tremi meseci je Boko Haram izpustil francoskega duhovnika, ki so ga ugrabili na istem območju, ki leži v bližini meje z Nigerijo. Čeprav Francija zanika, da je plačala odkupnino, pa zaupno poročilo nigerijske vlade razkriva, da so ugrabitelji prejeli več kot tri milijone dolarjev.

Z ugrabitvijo je seznanjen papež Frančišek, ki moli za Giampaola Marto, Gianantonia Allegrija in Gilberto Bissiere, so sporočili iz Vatikana. Italijansko zunanje ministrstvo je že oblikovalo krizno skupino, ki si bo prizadevala za njihovo izpustitev.

Viri pri kamerunski vladi so povedali, da pripadniki varnostnih sil skušajo osvoboditi duhovnika in redovnico, vendar podrobnosti niso navedli.

V pismu domači škofiji je Allegri prejšnji mesec dejal, da so mu lokalne oblasti svetovale, naj potuje v spremstvu policije.

Poleg verskih dejavnosti sta duhovnika pomagala pri zagotavljanju oskrbe s pitno vodo in v boju proti širjenju aidsa. Eden izmed duhovnikov je v Kamerunu že šest let, drugi pa je prišel pred letom dni.

Boko Haram je v zadnjih letih odgovoren za smrt več tisoč ljudi v svojem boju za vzpostavitev islamske države na pretežno muslimanskem severu Nigerije.