Navarro naj bi nadzoroval številne laboratorije, v katerih proizvajajo kokain, napoten v ZDA in Evropo. Foto: Reuters
Navarro naj bi nadzoroval številne laboratorije, v katerih proizvajajo kokain, napoten v ZDA in Evropo. Foto: Reuters

Smrt Victorja Ramona Navarra, znanega pod vzdevkom "Megateo", do katere je prišlo po dolgi iskalni akciji, je velik udarec za kolumbijsko trgovino z mamili. Na Navarra je bilo razpisanih pet milijonov ameriških dolarjev nagrade, bil pa je tudi na seznamu najbolj iskanih zločincev ameriškega State Departmenta.
"Vojaško letalstvo potrjuje, da je bil Megateo ubit. Velik ulov, čestitke. Kriminalce čakata le dva konca: roka pravice ali grob," je prek Twitterja sporočil kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos. Uboj je največji tovrstni uspeh za Santosa po smrti Alfonsa Cana, voditelja uporniške Oborožene revolucionarne sile Kolumbije (FARC) leta 2011. FARC in vlada se sicer trenutno na Kubi pogajata v okviru mirovnega sporazuma.

Kokainski kralj
39-letni Navarro naj bi bil vodja struje nekdanjega levičarskega gverilskega gibanja Ljudska osvobodilna vojska (EPL), ki se je v devetdesetih letih po podpisu mirovnega sporazuma demobilizirala. A vlada trdi, da je bila to le krinka za mogočno prekupčevalsko organizacijo.

Navarro naj bi nadziral prostrana polja koke, surovine za izdelavo kokaina, in laboratorije, v katerih se izvršijo zadnje stopnje izdelave mamila, ki so ga od tam nato razpošiljali v ZDA in Evropo.

Kolumbija je ena glavnih proizvajalk kokaina na svetu, ki na leto proizvede okoli 400 ton tega mamila.