Po incidentu so v Kosovski Mitrovici okrepili varnostne ukrepe. Foto: EPA
Po incidentu so v Kosovski Mitrovici okrepili varnostne ukrepe. Foto: EPA

Albanca sta 16-letnega Nikolo Bozovića z nožem napadla v severnem, pretežno srbskem delu mesta, kmalu po incidentu pa so izbruhnili nemiri med pripadniki srbske in albanske skupnosti. V nemirih jo je skupilo več ljudi, med njimi je bil s strelnim orožjem huje ranjen neki Albanec, ki so ga takoj prepeljali v bolnišnico in operirali.

Srbi so v nemirih zažgali nekaj albanskih lokalov in uničili nekaj avtomobilov s kosovsko registracijo.

Napadalca izpustili iz zapora
Oba Albanca, ki sta bila vpletena v incident, je policija prijela in enemu izmed njiju tudi zasegla nož, vendar so ju po izdaji sklepa okrožnega tožilstva izpustili iz pripora in se bosta lahko branila s prostosti.

Kosovske oblasti so incident ostro obsodile in iz kabineta premierja Hashima Thacija so sporočili, da vlada obsoja vsako provokativno dejanje: "Taki incidenti državi ne koristijo, zato pozivamo vse državljane Kosova, da ohranjajo mir in se vzdržijo takih dejanj."

Srbski minister za Kosovo Goran Bogdanović je predstavnike Evropske unije in Združenih narodov pozval, da vložijo dodatne napore za zaščito srbskega prebivalstva na Kosovu, medtem ko je Srbe opozoril, naj ne nasedajo provokacijam in se potrudijo za ohranitev miru.

G. V.