Pilota so ugrabili na cesti proti letališču. Foto: EPA
Pilota so ugrabili na cesti proti letališču. Foto: EPA

Svojci libanonskih romarjev, ki naj bi jih lani ugrabili sirski uporniki, so v preteklih mesecih že večkrat zaprosili uradno Ankaro, naj uporabi dobre odnose z uporniki proti režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

Turčija namreč v konfliktu v Siriji podpira upornike, medtem ko libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah podpira Asadove sile. Za ugrabitev pilotov je odgovornost prevzela šiitska skupina z imenom Suvar Al Imam Al Reda, ki je sporočila, da jih bo izpustila v zameno za prostost devetih libanonskih romarjev.

Pilota so sicer ugrabili z avtobusa, ki je peljal posadko z letališča v hotel. Na avtobusu je bilo še sedem drugih potnikov, a so štirje oboroženi napadalci zajeli le oba pilota, druge pa so pustili na miru. Pilota so ugrabili le nekaj metrov pred vojaško nadzorno točko.

Turčija je svoje državljane pozvala, naj ne potujejo v Libanon, če to ni nujno, in naj zapustijo državo, če imajo to možnost.

Brat enega izmed ugrabljenih libanonskih romarjev je za BBC povedal, da njihovi svojci niso odgovorni za ugrabitev turških pilotov, a pozdravljajo ugrabitev kot način pritiska na turške oblasti. Družine ugrabljenih Libanoncev so novico o ugrabitvi turških pilotov proslavile na ulici.